Bingo otvorio repro centar i inkubatorsku stanicu u Kalesiji, posao dobilo 25 radnika

0
502
Repro centar i inkubatorsku stanicu u društvu sa vlasnikom Binga obišli predstavnici Općine Kalesija i Vlade TK

Kompanija Bingo otvorila je repro centar i inkubatorsku stanicu na području Kalesije. “Kroz ova dva projekta mi ćemo godišnje imati okvirno šest miliona i 400 hiljada jaja, a kroz inkubatorsku stanicu uspjet ćemo proizvesti blizu dva miliona i 400 hiljada jednodnevnih koka nosilja. S njima idemo na tržište u zemlje CEFTA-e, a nadam se uskoro da će biti otvoren prostor i za izvoz u Evropsku uniju”, kazao je Enes Omerović, rukovodilac peradarske proizvodnje Binga.
Repro centar u Vukovijama Gornjim i inkubatorsku stanicu u Tojšićima obišli su danas općinski načelnik Sead Džafić, premijer Vlade Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vahidin Smajlović zajedno sa vlasnikom kompanije Bingo Senadom Džambićem.
Ovo je najveći izgrađeni Inkubatorski centar u BiH, ali sigurno i u regionu jer je njegovom izgradnjom sasvim sigurno zadovoljeno tržište BiH kada su u pitanju konzumna jaja i pileće meso. Zahvaljujući ovoj investiciji kompanije Bingo, građani Kalesije ali i BiH imat će u ponudi više domaćeg kvalitetnog pilećeg mesa, čime će se smanjiti i uvoz sa stranog tržišta.
Općinski načelnik Džafić zahvalio je vlasniku Binga na investiciji kroz koju je posao dobilo 25 ljudi s područja Kalesije.
“Mi svakako stojimo i dalje na raspolaganju kako bi pomogli proširenje kapaciteta”, kazao je Džafić.
Premijer Vlade TK Kadrija Hodžić istakao je da će Vlada na čijem je on čelu pomagati da ovakve priče dobiju podršku, da domaće kompanije se razvijaju i šire čime će se povećati i broj zaposlenih osoba, saopćeno iz Općine Kalesija.
Zadovoljan viđenim bio je i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vahidin Smajlović koji je rekao da će ovo ministarstvo biti podrška svim investitorima koji žele ulagati u poljoprivredu, odnosno proizvodne pogone.
Prema riječima investitora, ovi kapaciteti će biti povećani u 2022. godini kada se očekuje još veća proizvodnja koka nosilja i konzumnih jaja.