Biografski leksikon 160 bosanskohercegovačkih naučnika/naučnica

0
233
FMON izdalo biografski leksikon o bh. naučnicima i naučnicama

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti izdalo je mali biografski leksikon ‘160 bosanskohercegovačkih naučnika/naučnica’, djelo koje na sistematičan način tematizira neke od ključnih aktera razvoja bh. nauke i daje pregled njihovih bibliografija i biografija.
Iz Ministarstva ističu da su naučnici zastupljeni u leksikonu uvršteni na osnovu dostupnosti biografskih podataka i informacija o istraživačkom i publicističkom radu, te činjenice da su rođeni ili su stvarali u Bosni i Hercegovini.
Pomoćnik ministra za nauku i tehnologije Jasmin Branković istakao je da je leksikon nastao na osnovu podataka koji su publicirani u zbornicima radova i ostalim izdanjima Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti, uz konsultovanje drugih relevantnih biografskih i bibliografskih izvora i literature.
“U ovom leksikografskom priručniku su prvi put na jednom mjestu obrađeni znameniti bh. naučnici iz raznih razdoblja i različitih naučnih oblasti, polja i grana. Ovo djelo, naravno, nije ni konačno, ni cjelovito, te smo otvoreni za sve konstruktivne komentare, primjedbe i sugestije, kako u pogledu eventualnih korekcija i dopuna iznesenih podataka, tako i za dokumentirane prijedloge za uvrštavanje novih istraživača u neko od narednih, izmijenjenih i dopunjenih izdanja leksikona“, kazao je Branković.
Dodao je da je ovo prva knjiga u Ediciji ‘Priručnici’ Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, koje će u okviru ove zbirke nastaviti objavljivati publikacije naučno-popularnog i edukativnog karaktera.
Inače, biografski leksikon o 160 bosanskohercegovačkih naučnika i naučnica je u prvom redu namijenjen učenicima i studentima, ali i svim drugim koji su zainteresirani za pitanja razvoja bh. nauke i njezine ključne sudionike.