Bitcoinove oscilacije: Rekordna vrijednost u danu pala 20 posto

0
1438
Već je izrudareno 19 miliona, a preostala dva miliona rudarit će se još više od 100 godina

Bitcoin je u srijedu dostigao rekordnu vrijednost od 11,395 dolara, ali je u narednih 24 sata, zbog ludih investicija, vrijednost ove kriptovalute pala za petinu. Ipak, ubrzo potom, vrijednost bitcoina je ponovo porasla na oko 9.400 dolara.
“Bitcoin je sklonom divljim vibracijama, dijelom zato što nije dobro regulisan i nema mnogo trgovaca”, objašnjava Garrick Hileman iz poslovne škole na Univerzitetu u Kembridžu za BBC.
Mnogi bankari upozoravaju da bitcoin nije zvanična valuta, da iza nje ne stoje banke i vlade te da su zato investicije rizične.
“Bitcoin je bliži robi nego valuti”, kaže zamjenik guvernera Bank of England Jon Cunliffe.
Dnevno se putem komplikovanih računarskih procesa, prema BBC-u, stvara oko 3.600 novih bitcoin kovanica. Neki koriste digitalnu valutu za online kupovinu, pošto sve više kompanija, uključujući i Microsoft, omogućavaju plaćanje digitalnim novcem. Velika većina ljudi vidi bitcoin kao investicionu priliku.
Iz Evropske centralne banke poručeno je da bi banke trebale što prije uvesti mogućnost trenutnih novčanih transfera 24 sata dnevno kako bi umanjile privlačnost digitalnih valuta poput bitcoina.