Blokiran račun BHRT-a, upitan opstanak državnog medijskog servisa

0
252
Imenovani urednici programa na BH Radiju 1

Povodom blokade računa BHRT-a od strane Poreske uprave Federacije BiH, Upravni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine izvjestio je Parlamantarnu Skupštinu BiH o bezizlaznoj situaciji u kojoj se našao ovaj javni servis koja može dovesti do gašenja BHRT-a i niza pogubnih lančanih posljedica.
“Unatoč pozivima menadžmenta BHRT-a na iznalaženju rješenja (prijedloga sporazuma o plaćanju poreskih obaveza na rate i slično) nije bilo sluha od strane Poreske uprave FBiH. Menadžment BHRT-a ne bježi od vraćanja duga, i sve što traži odnosi se na prolongiranja obaveza odnosno plaćanje obaveza u mjesečnim obrocima koji će omogućiti nesmetan rad ove kuće”, navode iz BHRT-a.
Činom blokade računa upitna je egzistencija 870 radnika, njihovih obitelji, a za Bosnu i Hercegovinu izlazak iz mnogih međunarodnih asocijacija, posebice europskih u kojima je BHRT aktivno sudjelovao kroz međunarodnu razmjenu programa.
Dalje se navodi da je BHRT doveden u ovu situaciju prvenstveno zbog nepoštivanja Zakona o javnom RTV sistemu kojeg je donijela Parlamentarna skupština BiH 2005. godine. Između ostalog, prema BHRT-u postoje višemilionska dugovanja koja se ne izmiruju uprkos pokrenutim tužbama još 2008.godine. Sudskog epiloga još nema. Kada bi BHRT naplatio ta potraživanja, bili bi likvidni, a bilo bi sredstava za modernizaciju i unapređenje programa, navode iz BHRT-a.
Dugogodišnji je problem što se RTV taksa ne plaća na teritoriju cijele BiH, navode iz BHRT-a te pozivaju predstavnike države, kao osnivače javnog RTV servisa u BiH, da se hitno uključe u rješavanje ove velike krize.
“Ako se hitno nešto ne poduzme moglo bi doći gašenja Javnog RTV servisa BiH koji pokriva cijelu državu te niza drugih posljedica. Jedan od 14 uvjeta pristupanju BiH u EU je i odgovornost države za rad i stabilno finansiranje javnog RTV servisa. Pokušajmo zajedno naći najbolja rješenje za budućnost i opstanak RTV BiH”, poručuju iz Upravnog odbora BHRT-a.
Dodaju da su o teškoj situaciji i krizi u kojoj se nalazi javni medijski servis BiH upoznali mjerodavne domaće, evropske i međunarodne predstavnike.