BMW i Virgin rade na prototipu putničke kapsule koja dostiže brzinu do 1.080 km/h

0
2584
Kapsula nema prozore, enterijer je komforan, a putnici će zbog sigurnosti morati sjediti tokom cijelog puta

Designworks kompanije BMW, zajedno sa kompanijom Virgin Hyperloop One, sastavlja fizički prototip putničke kapsule u punoj veličini i predstavit će je na City Walk Dubai događaju, kao dio UAE Mjeseca inovacije.
Sudeći prema bavarskom brendu, ova putnička kapsula putuje u vakuumu cijevi na elektromagnetni pogon i dostiže brzine do 1.080 km/h. Ovakva brzina bi mogla da pomogne prilikom prelaženja razdaljine od Dubaija do Abu Dabija, koja iznosi 139 kilometara, za samo 12 minuta.
Sljedeći korak cjelokupnog postupka predstavlja početak pregovora kompanije Virgin Hyperloop One sa vlastima i čelnicima za transport i puteve grada Dubaija, kako bi ga pokrenula i pretvorila u realnost tokom sljedećih par godina.
Kapsula kompanije BMW nema prozore, ali je njen enterijer opisan kao komforan i veoma angažovan. Putnici će morati da sjede tokom čitavog puta, iz očiglednih bezbjednosnih razloga, prenosi Autoexclusive.rs.
Po pitanju karakteristika, ovaj dizajnerski koncept posjeduje multidirekciona i lično kontrolisana svjetla, digitalne displeje, tradicionalne arapske obrasce i premijum nivo komfora. Ukoliko se neko opredijeli za prvu klasu, onda će sigurno uživati u kožnim sjedištima sa funkcijama grijanja i hlađenja, ali i tačskrinovima namijenjenim ličnoj upotrebi.