Borba protiv cyber kriminala u fokusu Infosec konferencije

Glavne teme ovogodišnje TeleGroup Infosec konferencije bile su kako zaštititi svoj biznis i smanjiti bezbjednosne rizike

0
1617
Uz prisustvo više od 200 IT stručnjaka iz cijelog regiona održana sedma Telegroup Infosec konferencija

Borba protiv cyber kriminala je transnacionalna i zahtjeva visok nivo međunarodne saradnje te saradnje između privatnog i javnog sektora, istakao je pomoćnik ministra sektora za informatiku i telekomunikacione sisteme Ministarstva bezbjednosti BiH Mladen Mrkaja na otvaranju sedme TeleGroup Infosec konferencije posvećene informacionoj bezbjednosti.
“U okviru entitetskih MUP-ova imamo jedinice za borbe protiv cyber kriminala i oni imaju veoma dobre rezultate kako u BiH tako i u inostranstvu. Svakako postoji mjesta za unaprjeđenje tehničkih kapaciteta, ali i obuke naših kadrova i mi ćemo sigurno nastaviti raditi na tome“, rekao je Mrkaja te dodao da u svijetu ne postoji sto posto sigurna zemlja niti sto posto siguran cyber prostor i da su konferencije kao Infosec odlične za poticanje diskusije i edukaciju kadra.
Infosec konferencija okupila je danas više od dvije stotine IT stručnjaka iz cijelog regiona koji su imali priliku slušati predavanja eminentnih predavača iz kompanija TeleGroup, Cisco Systems, Check Point, Trend Micro, Symantec i Gemalto te kroz primjere iz prakse učiti o metodama i tehnikama borbe protiv cyber prijetnji. Glavne teme ovogodišnje konferencije bile su kako zaštititi svoj biznis, smanjiti bezbjednosne rizike, sačuvati materijalne resurse i reputaciju sopstvenog biznisa te kako pravilno reagovati prije, tokom i nakon napada.
IT Security direktor kompanije TeleGroup, Dalibor Ratković, istakao je da se broj cyber napada širom svijeta povećava iz godine u godinu te da je potrebna stalna razmjena mišljenja i iskustava kako bi se definisali najbolji načini prevencije i zaštite. Ratković je dodao da državne institucije i privatni sektor moraju djelovati sinergijski jer je IT bezbjednost zajednički interes cijelog društva.
TeleGroup Infosec konferencija pokrenuta je sa ciljem podizanja nivoa informacione bezbjednosti zapadnog Balkana i postala je jedan od najznačajnijih IT Security događaja u regionu. Konferencija podržava napore regionalnih IT asocijacija u skretanju pažnje državnim strukturama i široj javnosti o informacionoj bezbjednosti kao najznačajnijem resursu svake države, kao i postojanju sve sofisticiranijih prijetnji u cyber prostoru koje mogu da ugroze stabilnost regionalne privrede i društva.