Borislav Doder novi direktor Wiener osiguranja Banja Luka

0
3611
Borislav Doder, novi generalni direktor Wiener osiguranja Banja Luka

Odlukom Upravnog odbora Wiener osiguranje a.d. Banja Luka za novog generalnog direktora ovog osiguravajuće društva koje posluje u okviru austrijske Vienna Insurance Group (VIG) zvanično je imenovan Borislav Doder, saznaje poslovni portal Profitiraj.ba.
Doduše, Doder je imenovan za generalnog direktora Društva još 25. marta ove godine, ali je tek rješenjem Okružnog privrednog suda u Banja Luci od 27. aprila izvršen upis ove promjene u sudski registar. Rješenje je preuzeto 6. maja ove godine.
Podsjetimo, Borislav Doder je prije imenovanja za prvog čovjeka (CEO) banjalučkog Wiener osiguranja obavljao funkcije izvršnog direktora u Wiener-u a prethodno i u Vienna osiguranju sa sjedištem u Sarajevu (bivše Merkur BH osiguranje), koje nakon akvizicije iz oktobra 2018. također posluje u okviru austrijske Vienna Insurance Group.
U posljednje vrijeme, zbog lošijih rezultata poslovanja, bilo je nekoliko promjena na čelu Wiener osiguranja Banja Luka. Tako je na primjer, direktor Wienera Srđan Šuput (ranije je bio dugogodišnji direktor Komercijalne banke Banja Luka), koji je na tu funkciju imenovan polovinom 2016. godine već u junu 2019. podnio ostavku na tu funkciju iz privatnih i poslovnih razloga, a umjesto njega postavljena je Daliborka Dedić, dotadašnji član uprave. Prema našim saznanjima, ona je ostala u upravi Društva i nakon aktuelnog imenovanja Borislava Dodera za generalnog direktora Wiener osiguranja.
Kako je poslovni portal Profitiraj.ba već pisao, Wiener osiguranje Banja Luka više nije gubitaš i u 2019. godini poslovalo je s neto dobiti u iznosu od 290 hiljada KM, što je ohrabrujuće ako se ima u vidu da je ovaj osiguravatelj u 2018. godini imao gubitak od blizu 403 hiljade KM.

Vezani tekst: Dobit Wiener osiguranja Banja Luka u 2019. oko 290 hiljada KM