BiH preuzima potpunu kontrolu nad svojim zračnim prostorom

0
1913
Unapređenje saradnje u oblasti civilne avijacije u regionu

Bosna i Hercegovina večeras preuzima potpunu kontrolu nad svojim zračnim prostorom.
Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA) preuzela je nadzor nad svojim donjim zračnim prostorom (do 32.000 stopa) krajem 2014. godine, međutim njen gornji zračni prostor do sada su kontrolirali Srbija i Hrvatska (preko 80% zračnog prometa odvija se u gornjem zračnom prostoru). BHANSA trenutno nadgleda oko 200 preleta dnevno. Sutra će se taj broj znatno povećati. Očekuje se da će obaviti nekih sedamdeset do osamdeset letova na sat ili između 700 i 800 letova dnevno tokom zimskih mjeseci. Brojka će porasti na 120 letjelica na sat ili 1.600 dnevno tokom ljeta.
BiH se pripremala da preuzme svoj gornji zračni prostor posljednjih petnaestak godina. Proces je uključivao obrazovanje osoblja, zaključivanje međudržavnih sporazuma i nabavku potrebne opreme. Najvažnije je da će BiH sada moći iskoristiti značajan prihod od preleta preko svog teritorija. Sredstva su ranije raspodijeljena između Srbije i Hrvatske, navodi portal Ex Yu Aviation.
“Ovo je sjajan dan za Bosnu i Hercegovinu kao državu. U relativno kratkom vremenskom periodu mi smo, kao najmlađa evropska agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi, stvorili tehničke, kadrovske i sve druge preduvjete za potpunu kontrolu vazdušnog prometa preko teritorije BiH”, rekao je prvi čovjek BHANSA-e Davorin Primorac.