BR Engineering predstavio prototip novog modela BR1

0
1320
Trkaći BR1 automobil za utrke izdržljivosti predstavljen je u Bahreinu

Ruski konstruktor trkaćih automobila BR Engineering prošle godine najavio je da radi na prvom modelu sportskog automobila za utrke izdržljivosti. Godinu dana kasnije je u finalnoj etapi FIA Svjetskog prvenstva u utrkama izdržljivosti u Bahreinu (16.-18. novembar) javnosti konačno predstavljen prototip novog modela BR1.
Kako prenosi portal Autonews, BR1 ima vanjsku nosivu konstrukciju od jednog komada karbona i motor renomiranog proizvođača AER (dupli turbo-motor sa šest cilindara i 720 konjskih snaga). Neke dijelove automobila su konstruirali ruski studenti, navodi Russia Beyond.
Atmosferski motor s osam cilindara također može biti instaliran na ovaj model. Italijanska kompanija Dallara zaslužna je za aerodinamičke karakteristike BR1, radi kojih je provedeno oko 1000 testiranja.
Trkači tim SMP Racing je prijavio vozilo, a vozač Mihail Aljošin, koji je novi automobil provozao na stazi u Aragonu u Španiji prije Bahreina, kaže da je BR1 stvoren za pobjedu.
“Impresioniran sam kvalitetom prototipa i načinom na koji reagira na naredbe”, izjavio je on za Autonews. Aljošin smatra da će ovaj automobil u sljedećoj sezoni biti ozbiljan protivnik svojim rivalima.