Brčanski Bimal kupio fabriku ulja Novo Sunce iz Sombora

0
1879
Bimal Grupa preuzela somborsku fabrike za proizvodnju jestivog ulja Bimal Sunce

Bimal Grupa uspješno je završila postupak preuzimanja somborske fabrike za proizvodnju jestivog ulja Novo Sunce i time zvanično postala većinski vlasnik.
“Cilj naše akvizicije je ukrupnjavanje i jačanje industrije ulja u regiji Zapadnog Balkana. Namjera nam je da kompaniju Bimal Sunce dovedemo na najviši tehničko-tehnološki nivo proizvodnje, koji posjedujemo u fabrici za proizvodnju jestivog ulja Bimal u Brčkom”, rekao je predsjednik Uprave Studen Grupe i generalni direktor Bimala, Ilija Studen.
Prvi koraci poslije preuzimanja fabrike su rekonstrukcija pogona, podizanje proizvodnih kapaciteta, te optimizacija troškova. Fabrika Novo Sunce trenutno prerađuje suncokretovo i sojino sjeme, dok se u brčanskoj fabrici Bimal prerađuju suncokret, soja i uljana repica. Iz Bimala navode da im je cilj da obje fabrike proizvode iste proizvode, vrhunskog kvaliteta od sve tri sirovine.
“Početna ulaganja u projekat Bimal Sunce su 40 miliona KM. Budući da je plan da kapacitet proizvodnje podignemo sa trenutnih 100.000 tona na 180.000 tona godišnje, ulaganja u narednom periodu će dostići ukupan iznos od 70 miliona KM”, rekao je Studen.
Bimal Grupa će proizvodnjom u dvije fabrike, u Brčkom i u Somboru, godišnje plasirati više od 250.000 tona poluproizvoda i gotovih proizvoda na domaća tržišta, kao i na svoja tradicionalna izvozna tržišta Turske i Bliskog istoka. Takođe, viši proizvodni kapaciteti osnažit će i poziciju Bimala na tržištu Evropske unije gdje ova kompanija već izvozi svoje specijalne proizvode, ali i izvoznu poziciju na tržište jugoistočne Azije.