Brzorastuće kompanije kreiraju pozitivan imidž BiH: Njihov izvoz premašio milijardu KM

0
5018
U VTK prezentiran projekt 'Brzorastuće kompanije u BiH i regiji' koji realizuju Poslovne novine i LRC BIS

Projekt ‘Brzorastuće kompanije u Bosni i Hercegovini i regiji’, koji realizuju Poslovne novine u saradnji sa LRC BIS-om, predstavljen je novinarima danas u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.
Ovom projektu podršku je dala NLB banka d.d. Sarajevo, sa kojom je ovom prilikom potpisan ugovor o sponzorstvu.
Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH istakao je značaj promocije uspješnog poslovanja brzorastućih kompanija u Bosni Hercegovini kojih za sada ima 667, i kojih će iz godine u godinu biti sve više.
“Novi projekt Poslovnih novina, koji VTK podržava, od velikog je značaja, posebno sa aspekta promocije brzorastućih kompanija koje su značajne kao faktor ekonomskog razvoja. Njihova iskustva i modeli poslovanja mogu biti višestruko korisni za cjelokupnu privredu. VTK će, kao i do sada, biti podrška kompanijama i projektima kojima je cilj kreiranje pozitivnog imidža BiH“, rekao je Egrlić.
On je dodao da je ukupan izvoz brzorastućih kompanija u 2016. godini iznosio je 1,079 milijardi KM, što je više za 22% u odnosu na 2015. godinu. Od tog broja brzorastuće kompanije u Federaciji BiH su izvezle 945,9 miliona KM, dok su iz kompanije iz Republike Srpske izvezle 133,3 miliona KM.
Emil Kučković, direktor Poslovnih novina d.o.o. Sarajevo i izvršni direktor LRC-a akcentirao je aktivnosti ove dvije kompanije.
“LRC je vodeća bonitetna agencija u BiH, 18 godina kontinuirano prikuplja i obrađuje podatke i kroz analitički softver finansijskim pokazateljima daje dodatnu vrijednost kroz bonitetne izvještaje, poslovne analize domaćih i regionalnih kompanija i industrija. Kroz projekte ‘100 najvećih u BiH’, ‘Pouzdanost’, ‘Gradovi općine i biznis’, te novi projekt ‘Brzorastuće komapnije u BiH i regiji’, cilj nam je mapirati pozitivna privredna kretanja, te kompanijama i javnosti dati nezavisno i stručno mišljenje o njihovom uspjehu“, rekao je Kučković.
Alena Ahmetspahić-Fočo, glavna i odgovorna urednica Poslovnih novina istakla je da je projekt ‘Brzorastuće kompanije u BiH i regiji’ kroz kampanju promovira rad kompanija koje su u tri uzastopne godine povećale rezultate poslovanja. Parametri koji su pokazatelji brzog rasta koriste se u Evropi i svijetu, a LRC ih je prilagodio tržištu BiH i regije. U metodologiji je uključena i LRC BIS bonitetna ocjena kompanija čime su kriteriji praktično pooštreni. Pri rangiranju brzorastućih kompanija kao i pored navedenih kriterija korištena je i složena godišnja stopa rasta (CAGR) – 2014-2016. godine.
“U specijalnoj publikaciji Poslovnih novina objavićemo i po 100 najvećih brzorastućih iz zemalja regiona. Podaci su već sumirani i ovih 500 brzorastućih u regionu, zapošljavalo je 2016. preko 200 hiljada radnika, a ostvarile su ukupni prihod od skoro 29 milijardi KM“, kazala je Alena Ahmetspahić-Fočo.
Projekt ima za cilj da kroz jedinstvenu specijalnu publikaciju Poslovnih novina, koja će se štampati u aprilu, prikaže sve analitike poslovanja ovih kompanija. Ove analitike biće djelimično dostupne i na portalu www.poslovnenovine.ba.

Podršku Projektu dala je NLB banka Sarajevo: Ugovor o sponzorstvu potpisali Lidija Žigić i Emil Kučković

“Veoma mi je drago da je upravo NLB Banka glavni pokrovitelj i partner Poslovnih novina u izboru ‘Brzorastućih kompanija u BiH i regiji’. NLB Banka je u svom poslovanju vrlo posvećena podršci preduzećima kojima osiguravamo prilagođene bankarske usluge i partnerski odnos na koji smo veoma ponosni. Svi smo svjesni važnosti malih i srednjih preduzeća za razvoj bh. privrede, a danas smo ovdje da predstavimo njenu pozitivnu stranu i najuspješnije brzorastuće kompanije koje će služiti kao primjer i drugim privrednim subjektima u BiH. Ponosni smo da smo upravo mi prepoznali važnost ovog projekta, te i na ovaj način pružili podršku preduzećima u zemlji,“ izjavila je Lidija Žigić, predsjednica Uprave NLB banke d.d. Sarajevo, koja je generalni pokrovitelj Projekta.
Kako je najavljeno na press konferenciji, Poslovne novine će u saradnji sa NLB bankom ove godine dodijeliti po prvi put i priznanja za najbolje brzorastuće kompanije u BiH.
Adna Sejmen, iz marketinga City Šped-a, koji je ujedno i specijalni partner Projekta, iznijela je osnovne naznake o uspješnom putu ove brzorastuće kompanije.
“City Šped d.o.o. Sarajevo je domaća kompanija koja svojim klijentima nudi kompletnu uslugu međunarodnog i unutrašnjeg transporta (kopneni, pomorski, avio), špedicije te skladištenje roba. U prosjeku, godišnje zaposlimo dva nova radnika, širimo mrežu klijenata i partnera, pružamo kvalitet i odgovornost u poslovanju. Ovo je rezultiralo brzim rastom kompanije, povećanju obima poslovanja proteklih godina i pozicioniranju u branši među prvih pet kompanija u BiH. Posjedovanje međunarodnih licenci IRU (Međunarodno udruženje cestovnih prevoznika), FIATA (Međunarodno udruženje špeditera) rezultiralo je uspješnom saradnjom sa priznatim međunarodnim logističkim kompanijama“, kazala je Adna Sejmen.
Osim projekta ‘Brzorastuće kompanije u BiH i regiji’ Poslovne novine su početak ove godine obilježile i izlaskom na tržište regije. Tako će u maju u Podgorici realizirati i projekt ‘100 najvećih u Crnoj Gori’.