Budućnost na Sunce! Vol. 2 – Investiranje u solarne elektrane

U okviru ovogodišnjeg 23. Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar, 5. aprila održaće se konferencija Budućnost na Sunce! Vol. 2., događaj posvećen solarnim elektranama, njihovoj velikoj važnosti za energetsku održivost i tranziciju elektroenergetskog sektora baziranom na obnovljivim izvorima energije

0
442
Konferencija Budućnost na Sunce! Vol 2. održat će se 5. aprila u u sklopu Sajma gospodarstva Mostar

U okviru ovogodišnjeg 23. Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar, u utorak 5. aprila 2022. godine sa početkom u 13 sati će se održati konferencija Budućnost na Sunce! Vol. 2., događaj posvećen solarnim elektranama, njihovoj velikoj važnosti za energetsku održivost i tranziciju elektroenergetskog sektora baziranom na obnovljivim izvorima energije.
Zbog izuzetnog interesa o ovoj temi i pozitivnim reakcijama nakon prve konferencije kompanije ProCredit Bank BiH i Comtrade Distribution, donose vam drugo izdanje.
Svjesni promjena u sferi energetske efikasnosti na globalnom i nacionalnom nivou, a motivisani budućim izazovima za bh. tržište u ovoj oblasti, koji se tiču novih zakonskih regulativa za pravna lica i novog Prosumer zakona za fizička lica, čime će se omogućiti lakši prelazak na obnovljive izvore energije za vlastite potrebe, odnosno vlastitu proizvodnju električne energije. Kroz prezentacije, studije slučaja i panel diskusiju stručnjaci, korisnici i investitori će govoriti o pametnoj investiciji koja se dugoročno isplati. Idealan primjer za investicije ove namjene će biti kompanija TT kabeli d.o.o. BiH koja je na samom početku procesa implementacije solarne elektrane za vlastitu potrošnju.
Kroz panel diskusiju eksperti će se staviti na raspolaganje za savjetovanja u vezi sa nabavkom nove opreme, zakonskim regulativama, optimizacijom procesa izgradnje i rada elektrana, te mogućnosti finansiranja investicija obnovljivih izvora energije poput solarnih elektrana.
Svi zainteresovani za investiranje u solarne elektrane koji žele čuti više o ovoj temi, bez obzira da li su projektant, proizvođač malih elektrana ili krajnji korisnik, su pozvani da se pridruže događaju, sa početkom u 13 sati na 23. Međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar, u konferencijskoj dvorani na prvom spratu, Paviljon I.
Agenda konferencije:
13:00- 13:05 Uvodna riječ moderatorice (Minela Jašar – Opardija)
13:05 – 13:15 Predstavljanje kompanija Comtrade Distribution i ProCredit Bank
13:15 – 13:30 Tržište solarnih panela (Edin Karačić, Comtrade Distribution)
13:30 – 13:50 Kafe pauza I
13:50 – 14:15 Prezentacija kompanije SolarEdge (Fabio Albertini)
14:15 – 14:25 Podrška investicijama u solarne elektrane i obnovljive izvore energije (Vedran Damjanović, ProCredit Bank)
14:25 – 14:35 Solarne elektrane za vlastitu potrošnju (TT kabeli d.o.o. BiH)
14:35 – 15:00 Kafe pauza II
15:00 – 16:00 Panel diskusija ‘Investicije u solarne elektrane i zakonski okviri u BiH u 2022. godini’ (Moderator: Nihad Harbaš – CEO, konsultant i stručnjak za EE i OIE nLogic Advisory, panelisti: Srđan Ožegović (član Uprave ProCredit Bank), Armin Đuliman (stručnjak za obnovljive izvore energije, efikasnu kogeneraciju i istraživanje i razvoj), Amer Jerlagić (SHPP d.o.o.) i Elvisa Bečirović (UNDP).

O ORGANIZATORIMA:

ProCredit Bank BH
ProCredit Banka BH nudi specijalizirano financiranje ulaganja u solarne elektrane za vlastite potrebe kompanija, komercijalne svrhe i fizička lica. ProCredti Bank garantuje brzu procjenu potreba i finansijska rješenja prilagođena ovoj vrsti projekata. Razvojno je orijentisana njemačka banka koja više od 20 godina pruža finansijske usluge malim i srednjim kompanijama u BiH kao i fizičkim licima, uz individualan pristup svakoj kompaniji, jednako kao i investicijama pojedinaca.

Comtrade Distribucija
Kompanija sa 30 godina iskustva u inovacijama i razvoju. Portfolio kompletnih rješenja za solarno tržište odgovara na izazove energetske tranzicije od prestanka korištenja fosilnih goriva prema obnovljivim i čistim izvorima. Kompanija Comtrade Distribution d.o.o. Sarajevo kroz svoju ponudu distribuira sva rješenja iz oblasti off grid sistema, uštede električne energije, korištenja električne energije iz obnovljivih izvora, predstavljanje solarnih panela, invertera, aku baterija, konstrukcija za montažu panela i EV punjača.