IFC preko ProCredit grupacije MSP-ima stavlja na raspolaganje 100 miliona USD

Ciljne zemlje su Albanija, Bosna i Hercegovina, Ekvador, Kosovo, Moldavija, Sjeverna Makedonija, Rumunija, Srbija i Ukrajina

0
420
Saradnja IFC i ProCredita u cilju pomoći privredi devet ekonomija u razvoju nakon pandemije

Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupe Svjetske banke, i ProCredit Holding obezbjeđuju ciljana finansijska sredstva za mala i srednja preduzeća (MSP) kako bi premostila poteškoće sa likvidnošću izazvane krizom, ali i iskoristila potencijalne prilike proizašle iz nje.
IFC, za te namjene, odobrava ProCredit Holdingu kredit u iznosu od 100 miliona američkih dolara, u okviru svog programa rješenja za obrtna sredstva ((WCS).
Ova sredstva će MSP-ima koja ispunjavaju uslove biti na raspolaganju u kratkom roku i to u devet od ukupno dvanaest ProCredit banaka. To su ProCredit banke u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Ekvadoru, Kosovu, Moldaviji, Sjevernoj Makedoniji, Rumuniji, Srbiji i Ukrajini.
Uprava ProCredit Holdinga čvrsto vjeruje da su ProCredit banke dobro pozicionirane za važnu i pozitivnu ulogu u pružanju podrške malim i srednjim preduzećima u svojim zemljama. Prema mišljenju Uprave, snažan MSP sektor bit će od ključne važnosti za makroekonomski oporavak zemalja u kojima posluju ProCredit banke, naročito nakon pandemije virusa Covid-19. Uprava je uvjerena da će se sredstvima koja je IFC, kao dugogodišnji partner ProCredita, stavio na raspolaganje dobro pozicioniranim MSP-ima, omogućiti dalji razvoj i iznalaženje novih poslovnih prilika.
“Ova sredstva osmišljena su kao podrška MSP-ima na čije je novčane tokove uticala pandemija. Usmjerenost ProCredit-a na MSP i njegova rasprostranjenost na širem prostoru bit će od ključne važnosti u omogućavanju boljeg pristupa finansijama za ta preduzeća, koja su nerijetko nedovoljno pokrivena uslugama, a kojima ta sredstva najviše trebaju”, rekao je Vittorio Di Bello, regionalni šef djelatnosti za finansijske institucije u Evropi i Srednjoj Aziji.
IFC je dioničar ProCredit Holdinga, a u 2019. godini uložio je 90 miliona USD u prvu ProCredit-ovu emisiju zelenih obveznica.