Budžet RS za 2018. godinu tri milijarde i 335 miliona KM

0
1025
Zoran Tegeltija, ministar finansija RS

Budžet Republike Srpske za 2018. godinu iznosiće tri milijarde i 335 miliona KM.
Ministar finansija RS Zoran Tegeltija je na pres-konferenciji rekao da su prednacrtom budžeta RS za 2018. godinu planirani ukupni prihodi od dvije milijarde i 682,5 miliona, što je za 91,4 miliona ili 3,5 posto više u odnosu na ovogodišnji budžet.
Najveći rast se očekuje kod poreskih prihoda, a Tegeltija ističe da će manje novca u budžetu RS biti od neporeskih prihoda, prvenstveno od dividende i udjela profita u javnim preduzećima, prvenstveno u elektro-energetskom sektoru.
Ukupni rashodi su planirani u iznosu dvije milijarde i 486,2 miliona KM, što je za 36,7 miliona više u odnosu na ovogodišnji budžetski okvir.
Tegeltija je precizirao da rashodi za lična primanja zaposlenih, koja se finansiraju iz budžeta, iznose 723,5 miliona i veći su za samo pet miliona u odnosu na ovu godinu, prenosi Fena.
Subvencije za poljoprivredu i u narednoj godini biće 60 miliona KM, za servis dugova potrebno je 735 miliona, dok su doznake po odnosu penzijskog osiguranja planirane u iznosu od milijardu i 41 milion KM, budući da je isplata penzija u RS uključena u budžet.