Novi ruski motor Iž do ‘stotke’ stiže za 3,5 sekundi

0
6945
Prvi serijski proizvedeni motocikli 'Iž' u prodaji već u prvom polugodištu iduće godine

Ruski koncern ‘Kalašnjikov’ osmislio je novi motor ‘Iž’ za potrebe projekta ‘Kortež’.
Prvi dio serijski proizvedenih motora u prodaji će se naći u prvoj polovini 2018. godine, rekao je jedan od direktora u državnoj korporaciji ‘Rosteh’ Vasilij Brovko.
Težina motocikla ‘Iž’ je 500 kilograma, razvija brzinu do 250 km/h, a od 0 do 100 kilometara ubrzava za svega 3,5 sekundi. Osim toga, ‘Iž’ je opremljen benzinskim motorom snage 110 kilovata. Trenutno se nalazi na testiranju, prenosi Russia Beyond.
U okviru projekta ‘Kortež’ Naučno-istraživački institut za automobile i motore razvio je nekoliko automobila za najviše dužnosnike i visoke dužnosnike na jedinstvenoj platformi. Osim spomenutog Instituta i Rosteha, u projekt je uključen i Rosavto. Ulaganja u ‘Kortež’ iznose 12,4 milijarde rubalja (181,8 miliona eura).
Prvih 12 limuzina s oznakom Aurus i Russia bit će proizvedeno do kraja ove godine, a iduće će se u prodaji naći sedani i terenci. Linija motora obuhvatit će nekoliko agregata uključujući V8 sa 650 konjskih snaga i radni 4-cilindrični motor koji razvija 250 konjskih snaga. Najučinkovitiji će biti 12-cilindrični turbomotor. Svi će raditi u paru s 9-brzinskim automatskim mjenjačem.