Čavara potpisao ukaz o proglašenju budžeta FBiH za 2020. godinu

0
598

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je danas ukaz o proglašenju budžeta Federacije za 2020. godinu, potvrđeno je za Fenu iz Čavarinog kabineta. Proceduralno, budžet može stupiti na snagu dan po objavi u Službenim novinama.
Budžet Federacije BiH za 2020. odobrila su nedavno u istom tekstu oba doma Federalnog parlamenta, što je bio neophodni uvjet za njegovu operativnost u narednoj fiskalnoj godini. U skladu s budžetskim kalendarom, predložila ga je Federalna vlada u iznosu od 4.954.392.401 KM. U odnosu na 2019. godinu, to je za 2,25 milijardi KM veći iznos ili za 83 posto.
Osnovni razlog za ovo povećanje je integracija Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje u budžet FBiH, čiji finansijski plan za 2020. godinu iznosi oko 2,4 milijarde KM. Prihodi od uplata doprinosa za PIO, od 1. januara će biti sastavni dio budžeta Federacije i uplate doprinosa po tom osnovu će se vršiti na Jedinstveni račun Trezora Federacije BiH.
Iz toga proizlazi da će od 3. januara 2020. Federalni zavod za PIO postati i ‘na papiru’ budžetski korisnik, a prva penzija iz federalnog budžeta će biti isplaćena u februaru.