CBBiH u Mostaru obilježila Svjetski dan štednje

0
958
U septembru 2023. u odnosu na mjesec ranije devizne rezerve CBBiH povećane za 44,2 miliona KM

Povodom Svjetskog dana štednje, koji se obilježava danas, a u sklopu programa finansijske edukacije koju već nekoliko godina provodi Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH), u objektu Glavne jedinice Mostar organizovana je posjeta učenika trećeg razreda mostarske Osnovne škole ‘Antun Branko Šimić’ i učenika Gimnazije Mostar.
Prilikom posjete, učenicima su upriličene prigodne prezentacije, prilagođene uzrastu, na temu upravljanja novcem i važnosti štednje, s ciljem da se kod djece od najranijih dana stvori svijest i razvoj ovih korisnih navika. Osim toga, učenici su bili u prilici da se upoznaju s radom CBBiH i njenim funkcijama.
Svjetski dan štednje bio je prilika da se učenicima podijele prigodne publikacije – brošura za djecu pod nazivom ‘Novko i Novčica u svijetu novca’ te letak za srednjoškolce pod nazivom ‘Šta je štednja?’.
Ovaj i slični događaji organizovani povodom Svjetskog dana štednje, sastavni su dio finansijske edukacije koju CBBiH posljednjih godina provodi s ciljem jačanja finansijske inkluzije na način odgovornog upravljanja finansijama za dobrobit ekonomskog razvoja i rasta Bosne i Hercegovine. Tako je do sada CBBiH otvorila vrata učenicima osnovnih i srednjih škola te studentima iz cijele BiH i univerziteta izvan BiH (SAD, Austrija).
Pored centralnog događaja održanog u Mostaru, CBBiH je danas i u objektima u Sarajevu primila u posjetu učenike osnovne škole iz Sarajeva te srednjih škola iz Maglaja i Brijesnice Velike.
Takođe, CBBiH je organizovala obilježavanje Svjetskog dana štednje na Palama (29.10.) i u Banjoj Luci (30.10.), a isto će uraditi i u Brčkom (1.11.).
Navedene aktivnosti su realizovane u sklopu projekta Promocije finansijske edukacije i inkluzije koje provodi CBBiH uz podršku Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu – Development Facility (EFSE DF), saopćeno je iz CBBiH.