CBBiH upozorava na zloupotrebu njenog imena u poruci kojom se širi maliciozni kod

0
1268
Dodik traži da CBBiH smanji obaveznu stopu rezervi banaka kako bi 2,5 mlrd KM usmjerili privredi

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) obavještava javnost da je tokom posljednjih nekoliko dana zabilježeno kruženje maliciozne e-mail poruke koja najčešće dolazi na adrese privrednih subjekata, a u kojoj je zloupotrijebljeno ime Centralne banke BiH.
Riječ je o e-mailu, navodno, privatnog izvršitelja Ivana Azeljkovića iz Banja Luke, kojim se na ime provođenja sudskog izvršenja, zahtijeva prenos novčanih sredstava sa ‘svih računa dužnika na namjenski račun izvršitelja’. Uprilogu e-mail poruke nalazi se dio koji se odnosi na Centralnu banku BiH, a kojim se nalaže Centralnoj banci da izvrši prenos novčanih sredstava navedenih u dopisu.
Centralna banka BiH obavještava javnost da sadržaj teksta nema nikakve veze s Centralnom bankom niti njenim aktivnostima i upozorava da je riječ o poruci koja sadrži visokorizičan maliciozni kod, a trenutno se širi preko adrese office@adriadoo.com. Nije isključena mogućnost da e-mail istog ili sličnog sadržaja, u vidu priloga ili linka, u budućnosti bude distribuiran s drugih adresa.