CEFTA u pandemiji: Postignuća i izazovi

Predsjedavanje BiH CEFTA-om obilježila su dva velika postignuća: održavanje i olakšavanje trgovine u vrijeme pandemije Covid-19 i usvajanje Zajedničkog regionalnog tržišta

0
339
BiH je uspješno privela kraju predsjedavanje CEFTA-om u vrlo složenim okolnostima

CEFTA u pandemiji: Postignuća i izazovi – naziv je današnje hibridne konferencije koja je otvorena na Jahorini (BiH) povodom završetka CEFTA Weeka 2020. godine.
Ovaj završni događaj uslijedio je nakon višednevnih sastanaka i diskusija na virtuelnim platformama i bio je prilika za sumiranje rezultata tokom 2020. godine.
Predsjedavanje Bosne i Hercegovine CEFTA-om obilježila su dva velika postignuća: održavanje i olakšavanje trgovine u vrijeme pandemije Covid-19 i usvajanje Zajedničkog regionalnog tržišta.
Otvarajući Konferenciju, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac je rekao da je ovo značajan događaj jer je BiH uspješno privela kraju predsjedavanje CEFTA-om u vrlo složenim okolnostima.
“Ova konferencija se održava kako bi pokazala našu sinergiju za zajednički rad na zajedničkim ciljevima, ostavljajući nesuglasice i trgovinske prepreke sa strane. Brzom reakcijom na poremećaje trgovine početkom ove godine već smo pokazali da smo sposobni da donosimo efikasne zajedničke mjere. Trgovina podstiče i konkurentnost svake od kompanija koja se nalazi na tržištu, i time ojačava i svaku od ekonomija koja učestvuje u CEFTA-i”, poručio je ministar Košarac.
Članice CEFTA-e su, reagujući na brzo širenje novog koronavirusa evropskim kontinentom, usvojile restriktivne mjere dajući prednost zdravlju i sigurnosti svojih građana, što je također uključivalo ograničenje kretanja ljudi i roba. Međutim, kako bi se negativni ekonomski utjecaj sveo na minimum, otvoreni su trgovinski kanali i osigurana opskrba osnovnim dobrima kao što su medicinski proizvodi, hrana i proizvodi namijenjeni ishrani životinja. Članice CEFTA-e su dogovorile uspostavljanje Zelenih koridora i Zelenih traka, na osnovu zajedničkog prijedloga Transportne zajednice i CEFTA-e.

Ova godina je bila izazovna ali važna za CEFTA region, rečeno je na press-u

Direktor CEFTA Sekretarijata Emir Đikić rekao je da je od uspostavljanja inicijative gotovo pola miliona kamiona koristilo blagodati Zelenih koridora, a 20% njih koristi Zelenih traka (kamioni koji prevoze esencijalne proizvode).
On je također istakao važnost četverogodišnjeg plana za uspostavljanje Zajedničkog regionalnog tržišta koji su lideri Zapadnog Balkana usvojili na Samitu u Sofiji u novembru 2020.
“CEFTA će imati važnu ulogu u pružanju pravnih, političkih i institucionalnih okvira za provođenje ove agende”, dodao je Đikić.
Glavni prioriteti u budućem radu će biti smanjenje vremena čekanja na graničnim prelazima za najmanje 30%, između ostalog i proširivanjem Zelenih koridora i traka na graničnim prelazima i kontaktnim tačkama sa Evropskom unijom i njihovo prilagođavanje redovnom okruženju mimo pandemije. Također, nastojat će se uspostaviti međusobno priznavanje dokumenata važnih za plasiranje proizvoda i usluga na regionalna tržišta, smanjiti vrijeme i troškovi regionalne elektronske trgovine i proširiti saradnja u CEFTA-i na nova područja poput intelektualnog vlasništva i zaštite potrošača.
Tri panel diskusije pod nazivom ‘Regionalna ekonomska saradnja: Prekretnica u odgovoru regije na COVID-19 i put za trajni ekonomski oporavak’, ‘Programi uzajamnog priznavanja CEFTA-e: Potencijal za jačanje trgovine u CEFTA-i’ te ‘E-trgovina: Put do ekonomskog oporavka CEFTA regiona’ bile su prilika za razgovor o trgovinskim implikacijama pandemije za države članice CEFTA-e, kao i o mogućnostima za podršku i ubrzanje oporavka. Panelisti su također razmijenili mišljenja o Programima uzajamnog priznavanja (MRP) i šansama za jačanje trgovine u CEFTA regionu, uzimajući u obzir utjecaj digitalne revolucije i blagodati e-trgovine.
CEFTA Konferenciju podržao je EU Projekat EU4Trade.