Vlada FBiH ima osigurana sredstva za nabavku vakcina protiv Covid-19

0
182
Vlada FBiH uplatila i preostalih 11,7 miliona KM za nabavku vakcina protiv Covid-19

Vlada Federacije BiH saopćila je da ima osigurana potrebna sredstva za nabavku vakcina protiv Covid-19.
Trenutno se razmatraju proceduralne mogućnosti u okviru zakonskih rješenja, jer s državnog nivoa, pa ni putem resornog ministarstva, Vlada FBiH nije blagovremeno obavještena da kompletan iznos sredstava treba uplatiti do 15. decembra 2020. godine za nabavku vakcina putem Instrumenta za globalni pristup cjepivu protiv bolesti Covid-19 (COVAX mehanizam).
S obzirom na to da nije bila obaviještena, kompletan iznos Vlada FBiH nije mogla ranije planirati, a ni uplatiti, saopćeno je.
Također, u potpisanom sporazumu, za koji je ovlastila federalnog ministra zdravstva, rokovi za uplatu rezerviranih doza vakcine, kao i njihovu isporuku nisu precizirani, te se tako sredstva nisu mogla ni planirati u ovogodišnjem budžetu Federacije BiH.
U saopćenju se dalje navodi da je Vlada FBiH, u okviru COVAX mehanizma svoje obaveze redovno i blagovremeno izvršavala, te je uplatila i avans za nabavku vakcina iz sredstava Budžeta FBiH u iznosu od 2.124.800 KM, a prema Instrukciji državnog nivoa, odnosno Ministarstva civilnih poslova BiH.
Iz Vlada FBiH navode i da su od početka pandemije izazvane koronavirusom za zdravstvo u Federaciji BiH izdvojili sredstva u iznosu od preko 43 miliona KM, koja su bila neophodne za kupovinu medicinskih sredstava, kako za zdravstvene radnike, tako i za pacijente. U Budžetu za 2021. godinu za ovu namjenu planirano je 60 miliona KM.
Također, uprkos svim poteškoćama koje je izazvala pandemija, Federalna vlada je svoje obaveze redovno izmirivala prema svim korisnicima budžeta i građanima, a tome svjedoči i redovnost isplate penzija, kao i naknada za boračku populaciju te civilne invalidnine, saopćeno je.
Resorna ministarstva zdravstva i finansija rade na rješavanju ovog pitanja, a obavještavamo sve građane Federacije BiH da se ne brinu i da će vakcina biti dostupna u rokovima u kojima je i planirana, poručuju iz Vlade FBiH.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here