CEFTA Week: Predstavljen nadograđeni Sistem za razmjenu elektronskih podataka

U okviru ovogodišnjeg CEFTA Weeka zakazana je i konferencija pod nazivom 'Već 15 godina činimo trgovinu lakšom'

0
461
CEFTA Week 2021. počeo je danas u Skoplju

Godišnji događaj CEFTA Week, koji okuplja visoke zvaničnike CEFTA strana, predstavnike privrede, diplomate i predstavnike EU i drugih međunarodnih organizacija, počeo je danas u Skoplju.
CEFTA Week počinje zvaničnim sastancima CEFTA tijela i radionicama koje su organizovane u saradnji sa partnerima iz Kancelarije Evropske unije za intelektualnu svojinu, USAID-om Sjeverne Makedonije i Komorskim investicionim forumom Zapadnog Balkana i uz podršku Evropske komisije.
Početak CEFTA Week 2021. obilježen je online webinarom na kojem je predstavljen SEED+, koji predstavlja nadogradnju postojećeg Sistema za razmjenu elektronskih podataka (SEED) i uspješno povezuje carinske uprave u CEFTA-i, a bit će proširen i na druge agencije, poput fitosanitarnih i veterinarskih. Učesnici će također dobiti priliku da čuju više o CEFTA bazama podataka, uključujući statistiku o zelenim koridorima/zelenim trakama.
U okviru ovogodišnjeg CEFTA Weeka zakazana je i konferencija pod nazivom ‘Već 15 godina činimo trgovinu lakšom’. Konferencija će biti održana online, u četvrtak, 16. decembra i bit će posvećena temama vezanim za trgovinu koje proizilaze iz Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište, kao što su e-trgovina, priznavanje certifikata i procedura, kvalifikacije, licence i prava intelektualne svojine.
CEFTA Week prilika je i da se sumiraju godišnji rezultati i dostignuća koja su ostvarena pod predsjedavanjem Sjeverne Makedonije u 2021. godini.
Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini CEFTA stupio je na snagu 2007. godine i značajno je unaprijedio trgovinu u regionu.