Čelnici Vlade FBiH sa sindikalistima: Fiskalnom reformom smanjiti poreze i povećati plate radnicima

0
120
Federalni premijer i dopremijeri razgovarali sa sindikatima o reformskim projektima

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i dopremijeri i federalni ministri Toni Kraljević i Vojin Mijatović, danas su u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, razgovarali sa delegacijom Saveza samostalnih sindikata BiH, koju je predvodio predsjednik Selvedin Šatorović.
Na sastanku se razgovaralo koji uključuju unapređenje zakonskih rješenja, a s ciljem poboljšanja statusa radnika u Federaciji BiH.
Predstavnici sindikata istakli su šest prioriteta koji bi prema njihovom mišljenju poboljšali prava i status radnika u FBiH, a to se prije svega odnosi na zakone o minimalnoj plati, uvezivanju radnog staža, porezu na dohodak, o radu i zaštiti na radu, kao i o štrajku.
Premijer Nikšić izrazio je čvrstu opredjeljenost Vlade FBiH na unapređenju socijalnog dijaloga i saradnje sa svim partnerima, pa tako i sindikatima, a s ciljem zaštite i poboljšanja radnih uslova građana FBiH. Naglasio je važnost konstruktivne komunikacije kako bi se došlo do što kvalitetnijih rješenja.
“Devedeset posto iznesenih zahtjeva sindikata sadržano je u programskim ciljevima ove Vlade. Naše čvrsto opredjeljenje na kojem radimo vrlo intenzivno jeste fiskalna reforma i smanjenje doprinosa. Tu su i porez na dohodak i minimalna plata, te zaštita standarda radnika u svim segmentima o kojima smo govorili. Vlada želi da stvori bolji poslovni ambijent, ali prije svega treba da zaštitimo prava radnika”, kazao je Nikšić.
Dopremijeri Kraljević i Mijatović, također su naglasili da je prioritet Vlade FBiH smanjenje opterećenja na platu kako bi se poslodavcima osigurao ambijent za povećanje plata radnicima, a kroz zadržavanje fiskalne stabilnosti sistema. Ukazali su na važnost tripartitnog dijeloga i saradnje između vlade, sindikata i poslodavaca.
Predstavnici Sindikata izrazili su očekivanje da će sa Vladom FBiH imati kvalitetnu saradnju. Najavili su podršku projektima koji će poboljšati prava i primanja radnika.
Sastanku su prisustvovali i predsjednik Skupštine SSSBiH Fikret Alić, predsjednik Sindikata Hrvatskih telekomunikacija Mostar Saša Živković, predsjednik Sindikata Hrvatske pošte Berislav Babić, predsjednik Sindikata metalaca ZDK Kenan Mujkanović i šef stručne službe SSSBiH Adis Kečo.