Central banking nagrada za CBBiH

0
151
Guverner Softić preuzeo je nagradu koju je dobila CBBiH na svečanosti u Londonu

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) dr. Senad Softić, prisustvovao je svečanoj manifestaciji ‘Central Banking Summer Meetings’ koja je jučer održana u Londonu. Tom prilikom uručena mu je nagrada koju je Centralna banka BiH osvojila u kategoriji Transparency.
Dodjelu nagrada organizuje medijska agencija Central banking, osnovana 1990. godine sa sjedištem u Velikoj Britaniji. Ova agencija izdaje Central Banking Journal, brojnu stručnu literaturu, dodjeljuje prestižne godišnje nagrade ‘Central banking awards’, te je domaćin stručnih i edukativnih skupova i konferencija za centralne bankare i predstavnike drugih finansijskih institucija. Pokriva operacije centralnih banaka i finansijskih regulatora u više od 120 zemalja svijeta, duže od četvrt stoljeća,
Među dobitnicima za 2023. godinu svoje mjesto pronašla i Centralna banka BiH, koja je nagrađena za jačanje integriteta i uvođenje Etičke linije kao nezavisnog antikorupcijskog alata, kao i za jačanje komunikacije sa javnošću, što je rijetka praksa među institucijama javnog sektora.
Tim povodom, guverner Softić je izjavio da je transparentnost i povjerenje u rad Centralne banke BiH od izuzetne važnosti, jer time Centralna banka dodatno jačasvoju poziciju kao nezavisna institucija, s opredjeljenjem da joj vodilja u radu uvijek bude struka, u interesu građana i države Bosne i Hercegovine.
Ova prestižna nagrada se dodjeljuje u 26 kategorija, 13 za centralne banke i 13 za učesnike na finansijskom tržištu.
Neki od ovogodišnjih dobitnika osim CBBiH su: Nacionalnabanka Ukrajine – u kategoriji Central bank of the year, Banka Indije – u kategoriji Governor of the year, Centralna banka Brazila – u kategoriji Reserve manager award, Banka Holandije – u kategoriji Green initiative award, Nacionalna banka Ukrajine i Nacionalna banka Poljske – u kategoriji Currency manager award i mnogi drugi.