CBBiH i BH Pošta predstavili poštansku marku ’20 godina postojanja KM’

0
1104
Guverner Softić i direktor BH Pošte Mujić na svečanosti u CBBiH povodom jubileja konvertibilne marke

Centralna banka BiH i JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo svečano su obilježili 20. godišnjicu konvertibilne marke (KM), novčane jedinice Bosne i Hercegovine.
Svečanost je održana danas u Centralnoj banci BiH u Sarajevu. Tom prilikom promovirana je poštanska marka ’20 godina postojanja konvertibilne marke’, koju je BH Pošta izdala u povodu ovog značajnog jubileja.
Marka je štampana u tiražu od 10.000 primjeraka s nominalnom vrijednošću od 1,50 KM. Autor ovog filatelističkog izdanja je dizajner BH Pošte Tamer Lučarević.
BH Pošta je izdala i FDC koverat u tiražu od 150 primjeraka u vrijednosti od 2,00 KM. Na ovaj način BH Pošta je kao društveno odgovorna kompanija, čija su filatelistička izdanja velikim dijelom posvećena obilježavanju značajnih datuma i jubileja u Bosni i Hercegovini, dala svoj doprinos u obilježavanju 20 godina od uvođenja konvertibilne marke kao jedinstvene novčane valute naše države.

Promovirana poštanska marka povodom 20 godina postojanja konvertibilne marke

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić kazao je kako konvertibilna marka obilježava značajan jubilej, 20 godina od puštanja prvih novčanica u opticaj.
“Svih ovih godina, jedno je bilo sigurno – vrijednost konvertibilne marke, izražena u euru, nikad nije dovedena u pitanje. Centralna banka BiH novčanice domaće valute stavlja u opticaj i povlači iz opticaja pridržavajući se strogo pravila valutnog odbora utvrđenog Zakonom o Centralnoj banci BiH. Stoga, može se reći da je uvođenje konvertibilne marke bio ne samo dobar nego i odlučujući korak u kreiranju monetarnog sistema i održavanja stabilnosti valute”, rekao je guverner Softić.
Generalni direktor BH Pošte Mirsad Mujić je izrazio zadovoljstvo što je BH Pošta pružila podršku ovom događaju.
“U saradnji s kolegama iz Centralne banke BiH odlučili smo da izdamo poštansku marku koja je posvećena konvertibilnoj marki, čije je uvođenje na prostoru cijele BiH potvrdilo da stabilna monetarna politika znači i svaku drugu stabilnost u zemlji”, kazao je Mujić.
Direktor BH Pošte je ovom prilikom guverneru Softiću uručio prve primjerke poštanske marke ’20 godina konvertibilne marke’.
Inače, prisutni su mogli pogledati i stalnu izložbu novčanica i kovanica, koja je postavljena u foajeu Centralne banke BiH.
Konvertibilna marka predstavlja zakonsko sredstvo plaćanja u Bosni i Hercegovini i ona je, prema Zakonu o Centralnoj banci BiH, vezana za euro tako da svaka izdana novčanica ima pokriće u eurima.
U opticaju su novčanice KM u pet različitih apoena: 10 KM, 20 KM, 50 KM, 100 KM i 200 KM. Također, u opticaju je i kovani novac u apoenima od 5 feninga (F), 10 F, 20 F, 50 F,1 KM, 2 KM i 5 KM. Međunarodna skraćenica za konvertibilnu marku je BAM.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here