Centralna banka BiH ima novi logo, u primjeni od 1. januara

0
109
Centralna banka Bosne i Hercegovine predstavila svoj novi logo

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) saopćila je da od 1. januara 2022. godine počinje s primjenom novog loga koji će biti korišten u svim vrstama komuniciranja i javnog prezentiranja institucije.
Novi logo izabran je nakon provedene konkursne procedure i zamijeniće dosadašnji logo koji proizlazi iz zaglavlja memoranduma koji je CBBiH usvojila još 2000. godine. Proces izrade rješenja novog loga CBBiH podstaknut je potrebom za unapređenjem i modernizacijom vizuelnog identiteta institucije.

Znakovni dio loga predstavlja forma heksagonalnog oblika koji simbolizuje haromoniju i balans

Znakovni dio loga predstavlja forma heksagonalnog oblika. Heksagon je oblik koji simbolizuje haromoniju i balans, a na njemu je zasnovana jedna od najsavršenijih prirodnih formi, pčelinje saće. Unutrašnjost heksagonalnog znaka riješena je nizom linija različitih vrijednosti koje stvaraju aktivnu i dinamičnu igru unutrašnjeg prostora. Tako kreirane partiture u međusobnom odnosu formiraju karakterističan trokut koji je zaživio kao definirajući simbol države Bosne i Hercegovine.

Novi logo izabran je nakon provedene konkursne procedure i zamijeniće dosadašnji logo

Znak svojom fragmentiranom strukturom priziva formu gnijezda. Gnijezdo kao simbol, internacionalno, sugeriše kompleksnost, sofisticiranost, predanost, znanje, atmosferu doma, zaštićenosti, sigurnosti. Svi pomenuti atributi odražavaju viziju i misiju Banke kao centralne finansijske institucije države.
Znak je definisan kompleksnom strukturom elemenata koji odražavaju kompleksnost djelovanja ove institucije, a njihova naglašena vertikalna postavka sugerišu rast i prosperitet.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here