Centralna banka BiH u Banjaluci obilježila Svjetski dan štednje

0
824
Učenici OŠ Ivo Andrić i Ekonomske škole Banjaluka upoznati o važnosti štednje od najranijih dana

Povodom Svjetskog dana štednje, koji se obilježava danas, 31. oktobra, a u sklopu programa finansijske edukacije koju već nekoliko godina provodi, Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) je centralno obilježavanje Svjetskog dana štednje ove godine upriličila u objektu Glavne banke Republike Srpske CBBiH Banjaluka. Tom prilikom organizovana je posjeta učenika Osnovne škole ‘Ivo Andrić’ iz Banjaluke i Ekonomske škole Banjaluka.
Prilikom posjete, učenicima osnovnih škola upriličena je prezentacija pod nazivom ‘Mala škola novca’, dok su srednjoškolci, kroz prezentacije, upoznati o CBBiH i njenim zadacima, te o potrebi upravljanja novcem, finansijskim proizvodima i štednji. Ovakve prezentacije i vezane aktivnosti usmjerene ka učenicima osnovnih i srednjih škola za cilj imaju da stvore svijest o važnosti pametnog upravljanja novcem i važnosti štednje od najranijih dana.
Učenicima su podijeljene publikacije – brošura za djecu pod nazivom ‘Novko i Novčica u svijetu novca’, te za srednjoškolce brošura ‘Saznaj sve o novcu’ i letak pod nazivom ‘Šta je štednja?’.
Učenici koji su posjetili Glavnu banku RS CBBiH Banjaluka imali su priliku vidjeti manju postavku s novčanicama koje su u opticaju na prostoru BiH, milenijskim setovima i jubilarnim izdanjima kovanica, koje je CBBiH izdala za svoje jubileje.
Ovaj i slični događaji organizovani povodom Svjetskog dana štednje, sastavni su dio finansijske edukacije koju CBBiH posljednjih godina provodi s ciljem jačanja finansijske inkluzije na način odgovornog upravljanja finansijama za dobrobit ekonomskog razvoja i rasta BiH. Tako je do sada CBBiH otvorila vrata učenicima brojnih osnovnih i srednjih škola te studentima iz cijele BiH i univerziteta izvan BiH.
Osim obilježavanja Svjetskog dana štednje u Banjaluci, CBBiH je proteklih dana organizovala obilježavanje u Palama, Mostaru i Brčkom, a za sutra je planirano obilježavanje i u Sarajevu.
Navedene aktivnosti su realizovane u sklopu projekta Promocije finansijske edukacije i inkluzije koje provodi CBBiH uz podršku Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu – Development Facility (EFSE DF).