Centralne banke namjeravaju povećati svoje zlatne rezerve

0
258
Centralne banke u svijetu planiraju u narednih 12 mjeseci povećati svoje zlatne rezerve

Istraživanje Svjetskog savjeta za zlato pokazalo je da četvrtina od 59 anketiranih centralnih banaka namjerava da poveća svoje zlatne rezerve u narednih 12 mjeseci.
Istraživanje je takođe pokazalo da sedam od deset centralnih banaka vjeruje da će se zlatne rezerve globalne centralne banke povećati u narednih 12 mjeseci, što je povećanje od 10 poena u odnosu na rezultate prošlogodišnjeg istraživanja. Ovi podaci dokaz su da centralne banke pozitivno gledaju na ovakav vid investiranja, prenosi Business Times.
Zabrinutost zbog kamatnih stopa uticala je na odluke ispitanika o ulaganjima u zlato. Ovakve odluke prati i zabrinutost zbog inflacije, geopolitičke nestabilnosti, kao i ekoloških i socijalnih pitanja. Faktori koji su okarakterisani kao manje zabrinjavajući, u poređenju sa prošlogodišnjim rezultatima, uključuju brigu zbog trenutnih i budućih pandemija, kao i digitalnih valuta.
Ispitanici su, takođe, bili pesimistični po pitanju buduće uloge američkog dolara. Tačno polovina misli da će procenat denominiranih rezervi u američkim dolarima biti između 40 i 50 procenata u narednih pet godina, što je manje od 51 procenta, koliko iznosi u trećem kvartalu 2022. godine.