British Airways zbog hakiranja kažnjen sa 183 miliona funti

0
984
Drakonska kazna za aviokompaniju British Airways

Velika Britanija će kazniti aviokompaniju British Airways sa 183 miliona funti zbog prošlogodišnjeg slučaja hakerskog napada i kompromitiranja privatnih podataka putnika.
British Airways je, naime, prošle jeseni bio žrtva hakera koji su upali u njihove sisteme, te tako prikupili privatne podatke o nekoliko stotina hiljada njihovih putnika. Zbog toga se British Airways našao pod istragom nadležnih tijela Velike Britanije zaduženih za provedbu GDPR-a. Information Commissioner’s Office (ICO) je zaključio kako je ovo bio slučaj zanemarivanja sigurnosti i ugrožavanja privatnosti korisnika, te da aviokompanija nije brinula o njima kako je propisano. Zbog toga su im odredili i rekordnu kaznu od 183 miliona funti, prenio je BBC.
Ova kazna, ako je British Airways ne uspije u žalbenom procesu osporiti ili smanjiti, bit će najveća do sada izrečena po evropskim GDPR pravilima o zaštiti privatnih podataka. Iz aviokompanije su službeno poručili kako su iznenađeni i razočarani ovakvom presudom ICO-a, te dodali kako nisu pronašli dokaze za bilo kakvo iskorištavanje ukradenih podataka rado prevare ili krađe novca s kreditnih kartica putnika.