Cesta Stolac – Neum bit će otvorena u proljeće 2022.

Nakon izgradnje ceste Neum - Stolac krenut će se i u izgradnju obilaznice kod Stoca dužine 1,3 kilometra

0
414
Od ukupno 36,5 km koliko je duga ta dionica Stolac-Neum ostalo je završiti još 10 kilometara

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić najavio je da će nova cesta Stolac – Neum biti u potpunosti izgrađena i otvorena u proljeće sljedeće godine.
“Izgradnja ove dionice puno puta je obećavana i stanovnici Stoca i Neuma su s nevjericom gledali hoće li ikada biti završena. I evo, to ćemo za nekih pola godine konačno privesti kraju”, izjavio je ministar Lasić prilikom posjete delegacije Vlade FBiH gradilištu te saobraćajnice.
Po riječima direktora Cesta Federacije BiH Ljube Pravdića, od ukupno 36,5 kilometara koliko je duga ta dionica ostalo je završiti još 10 kilometara.
“Izgradnjom ove ceste profitirat će i Stolac i Neum. Skratit će se put, neće se ići preko Republike Hrvatske i bit će benefita za cijelo ovo područje”, kazao je Pravdić.
Nakon izgradnje ceste Neum – Stolac krenut će se i u izgradnju obilaznice kod Stoca.
“To je jedna mini obilaznica koja će biti duga 1,3 kilometra i rok za izvođenje radova poslije završetka imovinsko-pravnih odnosa je nekih deset mjeseci, tako da do okrobra naredne godine očekujemo da će i to biti završeno. Znači, ukupna dužina dionice je oko 38 kilometara i ukupna vrijednost investicije je 88 miliona maraka”, kazao je direktor Cesta Federacije BiH.
Govoreći o cestogradnji u Federaciji BiH ministar Lasić kazao je kako je na jugu Hercegovine u proteklom periodu uloženo oko milijardu maraka.
Podsjetio je da je do sada izgrađeno 122 kilometra koridora 5c, 40 kilometara je u izgradnji i ti kilometri će biti otvoreni do ljeta 2022. godine, za 28 kilometara se provodi tenderska procedura, a za 90 kilometara se priprema papirologija kako bi tenderi za izgradnju tih dionica mogli biti raspisani do proljeća 2022. godine.
Ministar Lasić najavio je kako će u skoroj budućnosti fokus Federalnog ministarstva prometa i komunikacija biti usmjeren na ‘zapostavljenije’ dijelove Federacije, poput tuzlanskog regiona, zatim na prometnicu od Mostara preko Širokog Brijega do granice s Republikom Hrvatskom, te na poveznicu s Bihaćem.