Novalić: GDP FBiH ove godine pogurali infrastrukturni radovi i izvoz

0
287
Novalić, Pravdić i Lasić posjetili su gradilište ceste Stolac - Neum

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas se u Mostar sastao s federalnim ministrom prometa i komunikacija Denisom Lasićem i direktorom JP Ceste FBiH Ljubom Pravdićem, nakon čega su posjetili gradilište ceste Stolac – Neum.
Novalić se u izjavi novinarima osvrnuo na ekonomsku situaciju u Federaciji BiH, istaknuvši kako su pokazatelji u 2021. iznimno dobri.
“Kad su u pitanju ekonomski pokazatelji koje mi šaljemo u Eurostat, a to su indeks potrošačkih cijena i GDP, GDP raste izuzetno dobro. Ove godine će to biti 4 do 4,5 posto zahvaljujući infrastrukturnim radovima i izvozu. Mi to osjetimo i na prihodima. Nama su prihodi u sedam mjeseci 2021. bolji nego 2019. godine koja je bila najbolja poslijeratna godina”, izjavio je Novalić.
Ustvrdio je kako rastu i prosječne plate.
“Neki kažu da je to zbog otpuštenih radnika s najnižim plaćama, međutim ne radi se o tome. Imamo samo sedam hiljada manje zaposlenih zbog korone, a 7.000 na pola miliona ne može utjecati na visinu plate. Očito je tržište rada postalo drukčije, napetije, nema radne snage i zato poslodavci moraju platiti više radnike”, kazao je Novalić.
Po njegovim riječima, u vrijeme prvog mandata aktualne Vlade FBiH, GDP je porastao za pet milijardi maraka, dok je u vrijeme prethodne taj rast iznosio jednu milijardu.
“Ako bismo mjerili naš život, on se morao za trećinu popraviti u zadnjih pet-šest godina i to jest tako, mi to vidimo. 60 posto se više kupuje automobila nego 2014. godine, 60 posto se troši više goriva, troši se tri milijarde više u maloprodaji. Za 27 posto je porasla maloprodaja, a u maloprodaji kupujemo mi, a ne stranci”, izjavio je federalni premijer.