Novalić: Najniža plata u Federaciji BiH biće 550 KM, umjesto 406 KM

0
521
Fadil Novalić, premijer Federacije BiH

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić gostujući u programu BHT1 u Aktuelnom intervjuu, kazao je da u 2022. godini očekuje da se iznađe rješenje političke krize u našoj zemlji. Govorilo je o borbi sa Covid-19, ekonomskom rastu, kao i o problemima rudara, poskupljenju električne energije, kulturi i filmskoj umjetnosti.
Za političku krizu Novalić kaže da se nada da je rješenje blizu, a govoreći o Covid-19 naglasio je buduće restrukturiranje zdravstva i izdvajanja od 225 miliona KM. Također je istakao kako postoji opstrukcija u na usvajanje budžeta te je naglasio kako Fedraciju neće ostaviti bez budžeta, da je budžet spreman i prije Nove godine će biti usvojen, iako ne vidi da će biti usvojen na Fiskalnom vijeću jer ga niko nije ni zakazao. Također je najavio i uredbu o najnižoj plati koja bi u ovom entitetu trebala biti 550 KM, a do sada je bila 406 KM.

Rast BDP-a oko pet posto

Novalić je naglasio kako je rast ekonomije jedina pozitivna stvar u Federaciji u protekloj godini.
“Ovo je najbolji rast od kako mjerimo u Federaciji. Taj rast Bruto društvenog proizvoda vjerovatno će biti oko pet posto i do sada nismo nikada imali takav rast”, istakao je Novalić.
Novalić je komentarisao i najavljena poskupljenja struje.
“Mi smo se opredijelili kao društvo da idemo u zajednicu država koje preferiraju slobodno tržište. To podrazumijeva i usvajanje zakona koji će omogućiti takvo tržište. Tako je i sa strujom. Struja je poskupila četiri do pet puta na svjetskim tržištima, a mi smo dužni pratiti svjetska tržišta. U našim zakonima i u formuli izračuna cijene, mi smo se obavezali da nećemo praviti tržišnu deformaciju nego ćemo pratiti to tržište. Eh to tržište je tako eskaliralo da ga mi ne možemo pratiti”, kazao je Novalić.
“Naša privreda ni naši stanovnici nisu bogati, i mi narvano kao država moramo intervenirati. Međutim, da bi intervenirali moramo promijeniti taj zakon koji govori o slobodnom tržištu. Mi dovedemo jedan član koji će omogućiti vladi da kada je deformacija cijene na tržištu veća od 50 posto smatramo da je nepodnosiva za našu privredu. Tada mi kao država možemo privremeno intervenirati i suspendirati tržište. Kao što smo odredili maržu za nafti i 17 prehrambenih proizvoda, tako i za ovo moramo kroz zakon dobiti pravo za to. Čim dobijemo dozvolu parlamenta mi ćemo za jedan dan odrediti cijenu i mjeru”, kazao je premijer FBiH.

Protesti rudara su koji iz prošlosti tinjaju

Protesti rudara su vrh ledenog brijega koji se stvara 25 godina, a možda čak i duže, naslijeđenih problema u rudarstvu iz daleke prošlosti, kazao je Novalić.
“Te probleme je neko morao početi rješavati i mo smo to počeli. Ja bih vama rekao da smo mi kad smo kao Vlada došli uspostavili moratorij za sve, a onda je ostao moratorij na rudare i rudnike tako što ne dozvoljavamo zapošljavanje i neki dan smo to proširili na sve. Dakle nema u rudnicima zapošljavanja. Ne zato što je situacija sa tržištem električne energija iz uglja takva kakva jeste, nego zato što imamo višak i to značajan višak uposlenih u rudnicima. Nemamo efikasnost”, kazao je Novalić.
On je dodao da je to početak rješavanja problema i početak restrukturiranja rudnika – jednog po jednog.

Nije se odustalo od gradnje Bloka 7 TE Tuzla

Novalić je kazao da se nije odustalo od gradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla ali da su potrebna nova pravila.
“Pitanje Bloka 7 uvijek sam smatrao pravnim pitanjem zato što je u ugovoru pisalo da to mora biti General Electric (GE), kada je u pitanju tehnološka oprema, kineski izvođač, ali oprema mora biti zapadnog porijekla što je 62 posto ugovora”, rekao je premijer govreći o tome da li se odustalo o izgradnji novog bloka u Termoelektrane Tuzla.
On je kazao da je sada pravno pitanje za Agenciju za javne nabavke da li ovaj ugovor može biti zamijenjen kineskom opremom jer se GE povukao iz ovog ugovora, on više nema tih fabrika.
“Teoretski se ugovor ne može ostvariti. Mora se zamijeniti novim ugovorom. Da neće biti GE i da neće biti zapadna nego kineska oprema. To podrazumijeva i promjenu cijene i za nas je to pravno pitanje: Da li u okviru ovog tendera koji je trajao pet godina, da li možemo staviti nove klauzule. Taj odgovor ćemo dobiti u prvim sedmicama nove godine, razmotriti i proslijediti Parlamentu, kazao je premijer Novalić.

Zakon o porezu na dohodak i o doprinosima pogreška Vlade

Premijer je kazao kako je donošenje Zakona o porezu na dohodak i Zakon o doprinosima jedna blaga pogreška Vlade FBiH u protekloj godini.
“Moram napomenuti da je taj zakon otišao u parlament prije tri godine, više od tri godine. I da je prošao sve procedure. Zbog odsustva naše komunikacije na tom zakonu u momentu, kada je trebalo da pođu aktivnosti oko usvjanja, onda su protivnici zakona u prazan prostor plasirali lažne informacije. Npr. kao da ćemo mi oporezivati naslijeđe, a nismo niti nadležni niti stoji u prijedlogu zakona. Također je navedeno da ćemo oporezivati kamate ali o tome nema ni riječi. Doista smo energije potrošili da demantujemo krive navode”, rekao je Novalić.

Uredba o najnižoj plati od 1. januara

Na pitanje hoće li se najniža plata u Federaciji povećati na 700 KM Novalić je kazao da će se to desiti samo ako se donesu Zakoni o porezu na dohodak i Zakon o doprinosima.
“Ja sam u toj najavi rekao da će to biti vezano za usvajanje ovih zakona. Međutim da, zaista predugo stojimo na minimalnoj plati i da ona nije društveno prihvatljiva mi smo uradili Uredbu i biće usvojena za par dana. Uredbu u minimalnoj plati u uvjetima da ne budu usvojena ova dva zakona (Doprinos i dohodak), ali onda to više ne može biti 700 maraka, jer tih 700 KM računato sa novim zakonom gdje mi spuštamo obaveze da bi se mogla povećati plata. I to će biti svakako negdje oko 550 KM po postojećem zakonu i to će važiti od 1. januara”, kazao je Novalić.

Nećemo u ‘zaključavanja’ i rigorozne mjere

Pitanje koronavirusa je mnogo više djelovalo na naše društvo nego na ostalo, kazao je Novalić.
“Djelovanje koronavirusa je bilo vezano za neke naše rigorozne mjere na početku pandemije, 27 hiljada izgubljenih radnih mjesta, zatvorili stanovništvo i pokazalo se da stanovništvo, koje je skoro bilo u ratu i bilo također zatvoreno, je alergično na te stvari. Mnogo puta smo govorili da nećemo govoriti o lokdaunu. To je razlog što ne idemo u rigorozne mjere”, kazao je premijer FBiH.
Dodaje da se u FBiH izbjegava uvoditi pravilo CPT (cijepljen, prebolio, testiran) zbog putovanja, a za to je zadužena IDEEA ili državno ministarstvo civilnih poslova koji su prihvatili da završe ovaj posao.