Četvrtkom u podne sa bonitetno pouzdanima

0
418
Podršku projektu pružila je i Vanjskotrgovinska komora BiH čiji je potpredsjednik Ahmet Egrlić

Četvrkom u podne s bonitetno pouzdanim kompanijama – naziv je prvog u nizu radnih ručkova koji je upriličen juče u hotelu Bosmal Arjaan by Rotana u Sarajevu uz poštovanje epidemioloških mjera u sklopu projekta ‘Pouzdanost 2020’, koji realizuju Poslovne novine i LRC.
Na radni ručak je pozvano desetak predstavnika preduzeća koja su se okitila certifikatom bonitetne pouzdanosti koji im je ovom prilikom dodjeljen. Direktorica projekta Alena Ahmetspahić- Fočo je u uvodnom obraćanju istakla važnost vrijednosti koje bonitetno pouzdani poslovni subjekti nose, poput platne sposobnosti, solventnosti u plaćanju koje su u ovim vremenima posebno važne.
Osnivač LRC-a i direktor Uprave LRC Grupacije Adnan Hrenovica podsjetio je da je LRC osnovan prije 22 godine u New Yorku, a da u BiH posluje već 20 godina.
“Nakon gašenja službe platnog prometa postalo je jasno da u BiH i cijeloj regiji postoji potreba za kreditnim biroom i bonitetnom agencijom. Nakon dugogodišnjeg poslovanja LRC-a u BiH, otvorili smo i kancelarije u Srbiji, BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Albaniji, a najvjerovatnije do februara ćemo otvoriti kancelarije u Sloveniji i Sjevernoj Makedoniji. U ovom poslu smo jer smatramo da firmama možemo puno pomoći ako objedinimo podatke i izađemo u susret svim našim klijentima u cijeloj regiji i da bonitetno pouzdane kompanije predstavimo njihovim potencijalnim poslovnim partnerima. U sklopu LRC-a je i agencija INKASSO za upravljanje potraživanjima, a kako mnogo naših klijenata radi sa partnerima iz inostranstva, tu uslugu smo ponudili i u regiji. U sklopu Grupacije su i Poslovne novine koje rade dobar posao i promoviraju uspješne firme“, naglasio je Hrenovica koji je svojevremeno napravio nesvakidašnji potez kada je 70 posto vlasništva svoje firme prebacio na uposlenike LRC-a.
Jadranka Kuljanin, direktorica LRC-a, najveće i najstarije bonitetne agencije u BiH i što je važno domaće kompanije koja zapošljava 45 radnika u BiH je naglasila da čak 95 posto bankarskog sektora koristi informacije LRC-a što dovoljno govori o tome koliko je ova platforma za pristup podacima pouzdana.
Podršku projektu pružila je i Vanjskotrgovinska komora BiH čiji je potpredsjednik Ahmet Egrlić predstavnicima bonitetno pouzdanih kompanija čestitao na njihovom statusu.
“Cerfifikat koji ste dobili vas svrstava u kategoriju sigurnih kompanija s kojima je poželjno poslovati. Naročito je značajno to što je od ukupnog broja firmi u BiH samo 16% onih koji nose certifikat bonitetne pouzdanosti. VTK je asocijacija privrednika i vaša kuća u koju ste uvijek dobrodošli“, istaknuo je Egrlić.
Radni ručak je okupio šaroliko društvo direktora kompanija kojima je zajedničko to što su bonitetno pouzdane i idealne za saradnju.
Jedna od njih je fabrika namjenske industrije Igman d.d. Konjic čiji se direktor Đahid Muratbegović zahvalio na certifikatu koji znači sigurnost i stabilnost:
“Sve što napravimo izvozimo. Imamo prihod od 70 miliona eura i dobit od oko sedam miliona eura. Ponašamo se domaćinski, takmičimo se sami sa sobom vodeći prije svega računa o kvalitetu“, ustvrdio je Muratbegović.
Armin Sarajlić, izvršni direktor za marketing, finasije i pravne poslove iz Igmana d.d. istakao je važnost certifikata bonitetne pouzdanosti. Naime, prilikom predaje aplikacije banci u Engleskoj, za odobrenje limita za garancije za međunarodne tendere, iz Igmana d.d. su priložili certifikate bonitetne pouzdanosti i finansijske izvještaje iz baze LRC-a. Upravo im je to bila olakšavajuća okolnost, da dobiju pozitivan odgovor iz Banke.
Ispred Petrol com d.o.o. iz Mostara predstavili su se vlasnik Vladimir Trninić i Muriz Merdan, tehnički direktor, te istakli značaj visoke ocjene bonitetne pouzdanosti koju imaju već dugi niz godina, s obzirom na to da posluju u BiH i Hrvatskoj sa 160 benzinskih pumpi slovenačkog Petrola. Na teritoriji BiH rade za Merkator i Konzum, gdje u sistemu održavaju čitače kartica i jedini su na ovim prostorima zaduženi za ove poslove.
Jedna od bonitetno pouzdanih je i Brokers Team, a njen direktor tehnike osiguranja Semir Kljuno kaže da je riječ o vrlo mladoj firmi koja je osnovana prije desetak godina, te se bavi posredovanjem u poslovima osiguranja.
Među onima koji koriste usluge Brokers Teama su BH Telecom, a brokeri su i za osiguranje izgradnje Bloka 7 TE Tuzla.
Nihad Šorlija, menadžer prodaje u kompaniji Saga Energy koja se bavi prodajom nafte i naftnih derivata ja rekao da je ova kompanija za svega nekoliko godina napravila odlične poslovne rezultate, a uz naftne derivate uskoro će se početi baviti prodajom hemikalija gdje vide ozbiljnu poslovnu priliku.
Direktor firme Podgaj Zijad Dizdarević je predstavljajući svoju firmu kazao kako se ona bavi instalacijama vodovoda i centralnog grijanja još od 1988. godine.
Admir Tursum, osnivač, izvršni direktor i glavni menadžer kompanije AT Store, koja je predstavnik čuvene američke kompanije Apple za BiH, kaže da mu godi priznanje da su bonitetno pouzdana firma.
“Naš zadatak nije da prodajemo Appleove uređaje nego da kreiramo javno mnijenje i budemo prisutni u svakoj industriji. Trenutno radimo na prezentaciji iPhonea 12 koji se u SAD počeo prodavati danas, a mi ćemo ga u BiH dobiti za 10 dana. Želimo da bh. građanima ponudimo bolji standard“, poručio je Tursum.
Haris Burina, direktor firme Express One koja se bavi uslugama brze pošte je rekao da je ova firma stabilna i pouzdana zahvaljujući vlasnicima ove kompanije koji su svoj profit reinvestirali u BiH.
Nakon prezentacija i upoznavanja dogovorena je saradnja i određeni poslovi između bonitetno pouzdanih kompanija, a obećano je i da će poslati preporuke za saradnju svojim klijentima.

D.Omeragić (Poslovne novine)