Cijena barela nafte na svjetskom tržištu iznad 64 dolara

0
1026
Gornja cijena nafte još nije određena, ali bi to trebalo biti urađeno narednih sedmica

Cijene nafte na međunarodnim tržištima u četvrtak su porasle iznad 64 američka dolara (USD), nakon što je Organizacija zemalja – izvoznica nafte (OPEC) prognozirala manjak na tržištu u sljedećoj godini, a američka centralna banka Fed ocijenila da su ekonomski izgledi povoljni.
Cijena barela nafte na londonskom tržištu porasla je 45 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 64,17 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 30 centi višoj cijeni, od 59,06 USD.
Međunarodna agencija za energetiku (IEA) tvrdi da su cijene nafte pod pritiskom i predviđa nagli rast globalnih zaliha početkom iduće godine uprkos sporazumu OPEC-a i njegovih saveznika o značajnijem ograničenju snabdijevanja i očekivanom padu proizvodnje u SAD-u i drugim nezavisnim proizvođačima, prenose svjetski mediji.
Tržišta su se fokusirala na OPEC koji prema novim informacijama očekuje skromni manjak na naftnom tržištu u idućoj godini, sugerišući da je razlika između ponude i potražnje manja nego što se do sada mislilo. OPEC i njegovi partneri, uključujući Rusiju, u prošloj sedmici su se dogovorili da će u prvom tromjesečju naredne godine smanjiti proizvodnju dodatnih 500 hiljada barela dnevno, na ukupno 1,7 miliona barela dnevno, prenosi NAP.
Fed je zadržavanjem kamatne stope na važećem nivou također utjecao na ponašanje cijene ‘crnog zlata’.
OPEC je pak na svojim službenim stranicama objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u srijedu iznosila 65,38 USD, što znači da je pala 28 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.