Dionice kompanije Adriatic Metals od danas na Londonskoj berzi

0
1335
Eastern Mining: Svaki mjesec 100 KM za deset najboljih na smjeru 'Rudar u podzemnoj eksploataciji'

Dionice britanske kompanije Adriatic Metals (ADT1) u čijem vlasništvu se nalazi i bh. kompanija Eastern Mining, od danas su dostupne za trgovinu na London Stock Exchange berzi vrijednosnih papira. Do sada se već godinu i po dana ovim dionicama moglo trgovati na australskoj ASX berzi vrijednosnih papira.
Generalni direktor kompanije Eastern Mining, Miloš Bošnjaković, istakao je posebno zadovoljstvo ovim novim poslovnim korakom koji će investitorima u Evropi približiti projekat Vareš koji je prema njegovim riječim jedna od najuzbudljivijih priča o rudarskom razvoju u Evropi.

Miloš Bošnjaković, generalni direktor kompanije Eastern Mining

“Ovaj novitet će podsticati interes naše postojeće baze evropskih investitora i omogućiti sudjelovanje novih investitora u našoj priči. Novi investitori moći će podržati našu kompaniju u novoj fazi svog rasta, a sve dok promičemo Projekat Vareš prema proizvodnji i nastavljamo svoje uporne istraživačke poduhvate”, naveo je Bošnjaković.
Eastern Mining d.o.o. kao bh. kompanija koja je u vlasništvu Adriatic Metals je koncesionar za istraživanje i eksploataciju metaličnih ležišta bivšeg rudnika cinka, olova i barita Veovača i depozita Rupice. Trenutno jedina aktivnost kompanije je Projekat Vareš u Bosni i Hercegovini. Aktivnosti kompanije su intenzivirane 2017. godine, otkada je isključivo iz sredstava osnivača u ovaj projekat investirano blizu 30 miliona KM.
Fokus aktivnosti za 2020. godinu bit će na daljnjim geološkim istraživanjima, kako na postojećem koncesionom prostoru tako i na širem regionalnom području, u cilju povećanja potvrđenih rezervi rude i produženju životnog vijeka novog rudnika. Prema trenutnom planu otvaranje rudnika i početak proizvodnje planiran je 2022. godine. Novo postrojenje će prerađivati 800.000 tona rude godišnje, i proizvoditi tri vrste koncentrata koji će se slati na daljnju obradu van BiH.