Cijena izlaska Britanije iz EU mogla bi iznositi oko 50 milijardi eura

Britanski listovi pišu da je postignut dogovor o cijeni britanskog izlaska iz Unije koja će vjerojatno iznositi oko 50 milijardi eura

0
1255
Britanski parlament odbacio sporazum o Brexitu

Velika Britanija i Evropska unija postigle su dogovor o cijeni britanskog izlaska iz Unije koja će vjerojatno iznositi ukupno oko 50 milijardi eura, objavili su u utorak britanski listovi potencijalno najavljujući napredak u pregovorima o Brexitu.
Dogovor o računu za Brexit signalizirao bi da su se London i Brisel primaknuli mnogo bliže dogovoru na summitu 14. i 15. decembra što će im omogućiti da se preusmjere na razgovore o trgovinskim odnosima nakon Brexita.
List Daily Telegraph navodi da je načelno postignut dogovor oko zahtjeva EU-a, koji je tražio da London podmiri svoje obaveze spram Unije u iznosu od 60 milijardi eura. List dodaje da bi konačna cijena Brexita, koja je namjerno ostala otvorena, bila između 45 i 55 milijardi eura.
Neimenovani dužnosnik britanske vlade izrazio je sumnju u objavljeni izvještaj, prenosi Hina.
Financial Times piše da je Velika Britanija pristala ispuniti obaveze prema Evropskoj uniji u vrijednosti 100 milijardi eura, no da bi neto isplate tokom mnogih desetljeća mogle pasti na manje od pola te svote.
Evropska komisija nije željela komentirati izvještaje.
Britansko ministarstvo za Brexit objavilo je da se ‘intenzivni razgovori’ nastavljaju u Briselu te da dvije strane nastoje pronaći način da ‘nastave nedavni zamah u pregovorima’ kako bi prešli u sljedeću fazu. Dvije strane vjeruju da su već blizu dogovora oko ekspatrida u Britaniji i na kontinentu.
Treći ključni kriterij za prelaz u drugu fazu, načelni dogovor o izbjegavanju tvrde granice između EU-a i Velike Britanije koja bi mogla narušiti mir u Sjevernoj Irskoj, ostaje potencijalna prepreka.