Cijena zlata na rekordnih 2.100 dolara, očekuje se dalji rast

0
153
Cijena zlata na istorijskom maksimumu

Cijene zlata ostvarile su novi rekord u ponedjeljak, drugi dan zaredom – s cijenama koje su dosegle 2.100 dolara. Cijene zlata su na putu da dosegnu nove najviše nivoe sljedeće godine i mogle bi ostati iznad nivoa od 2.000 dolara, procjenjuju analitičari, navodeći geopolitičku nesigurnost, vjerojatno slabiji američki dolar i moguća smanjenja kamatnih stopa.
Cijene žutog metala rasle su dva uzastopna mjeseca s izraelsko-palestinskim sukobom koji je potaknuo potražnju za sigurnom imovinom, dok su očekivanja smanjenja kamatnih stopa pružila dodatnu podršku.
Promptne cijene zlata porasle su u ponedjeljak na novi rekord od 2.110,8 dolara po unci prije nego što su posustale. Trenutno se trguje po 2.084,59 USD.
U petak je zlato dotaknulo 2.075,09 dolara nadmašivši dragocjeni unutardnevni rekord od 2.072,5 dolara od 7. kolovoza 2020., prema podacima LSEG-a, prenosi SEEbiz.
Prema nedavnom istraživanju Svjetskog vijeća za zlato, 24% svih centralnih banaka namjerava povećati svoje zlatne rezerve u sljedećih 12 mjeseci, budući da su sve više pesimistični u pogledu američkog dolara kao rezervne imovine.