Više od pokreta: Kako funkcija univerzalnih pokreta na Galaxy Watch satu poboljšava pristupačnost

0
86
Samsung predstavio inovativnu funkciju univerzalnih gestova za pristup na Galaxy Watch satovima

Nakon jučerašnjeg obilježavanja Svjetskog dana osoba sa invaliditetom, vrijeme je da vidimo kako tehnologija može da ima ulogu u podsticanju inkluzivnijeg svijeta.
Samsung je posvećen pružanju dosljednog iskustva svim korisnicima Samsung Galaxy uređaja. U skladu sa tim naporima, Samsung predstavlja inovativnu funkciju univerzalnih gestova* za pristup na Galaxy Watch satovima. Osmišljena da omogući korisnicima iskustvo bez dodira putem jednostavnih i intuitivnih pokreta, funkcija univerzalnih gestova je uvedena u okviru ažuriranja One UI 5 Watch.
Funkcija univerzalnih gestova nudi korisnu alternativu za interakcije neophodne za upravljanje uređajem, i to bez imalo truda ili pritiskanja tastera. Uz četiri različita gesta – stisni pesnicu, dvaput stisni pesnicu, uštini i dvaput uštini – korisnici mogu da upravljaju svojim Galaxy Watch satom onako kako im najviše odgovara.

Kako pokrenuti funkciju univerzalnih gestova

Da biste aktivirali funkciju univerzalnih gestova na GalaxyWatch satu**, pratite ove jednostavne korake:

Ilustracija: Kako pokrenuti funkciju univerzalnih gestova

Kada se pokrene funkcija univerzalnih gestova, vaš GalaxyWatchsat će to pokazati kroz prilagodljiv okvir u boji, što vam omogućava da koristite ovaj intuitivni režim rada za prilagođeno i pristupačno iskustvo.

Stisnite pesnicu da otvorite akcijski meni i izaberete stavku

U okviru ove funkcije, gest stiskanja pesnice pojednostavljuje proces izbora i otvaranja stavki na Galaxy Watch satu.
Gest stiskanja pesnice dvaput otvara akcijski meni koji predstavlja čitav spektar odgovarajućih opcija za pristup direktno sa ručnog zgloba. Zamislite ovaj meni kao kutiju sa alatom punu neophodnih alatki, kao što je otvaranje menija sa aplikacijama, vraćanje na prethodni ekran i prikazivanje nedavno korištenih aplikacija, spremnih za korištenje kad god vam je to potrebno.

Stisnite pesnicu da otvorite akcijski meni i izaberete stavku (simulirana slika radi ilustracije )

Akcijski meni je također dinamičani prilagođava svoj sadržaj u skladu sa ekranom koji je trenutno otvoren kada korisnik aktivira akcijski meni. Kada ste spremni da odaberete stavku, samo stisnite pesnicu.

Uštinite da prelazite sa stavke na stavku

Gestovi štipanja i štipanja dvaput na Galaxy Watch satu nude beskontaktne načine da upravljate svojim Galaxy Watch satom, što je naročito korisno za osobe za ograničenom pokretljivošću. Uz ova dva gesta možete da prelazite sa jedne stavke na drugu ili da se vratite na prethodnu stavku.
Skrolajte kroz poruke, pretražujte stavke u kalendaru i listajte album sa slikama – sve ovo je moguće uz gest štipanja.

Uštinite da prelazite sa stavke na stavku

Suština pristupačnosti leži u uklanjanju prepreka i pružanju savršenog iskustva svima. Zato funkcija univerzalnih gestova nudi korisnicima intuitivnu kontrolu nad Galaxy Watch satom. Na primjer, korisnici Samsung Galaxyuređaja mogu lako da izmijene bilo koji od postupaka ova četiri gesta, čime dodatno personalizuju svoj uređaj da bi bolje služio njihovim potrebama.

Još jedna izuzetna funkcija kontrole na Galaxy Watch satu

Funkcija gestova*** na GalaxyWatch satu, koja se nalazi u naprednim funkcijama, predstavlja još jednu izuzetnu funkciju koja nudi zgodnu prečicu za postupke – javljanje na pozive, isključivanje obavještenja ili brzo pokretanje aplikacija – a sve to je moguće uz jednostavne pokrete šakom i rukom.
___________
*Dostupno na serijama Galaxy Watch6, Watch5 i Watch4 satova sa One UI 5 Watch.
**Gest za aktivaciju funkcije univerzalnih gestova može da zavisi od modela GalaxyWatchsata, verzije softvera, regiona i operatora.
***Da biste pokrenuli funkciju gestova, idite na Podešavanja >pronađite Napredne funkcije i skrolujte do Gestova > uključite svaki od gestova.