Svjetski turizam se naredne godine vraća na nivo iz 2019.

0
112

Svijetom je do kraja septembra ove godine putovalo 975 miliona turista, ili 38 posto više nego u istom prošlogodišnjem periodu, saopšteno je iz Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO).
Zbog snažne turističke potražnje i potrošnje uslovljene i porastom cijena, globalno će turizam do kraja ove godine dostići 90 posto nivoa iz predpandemijske 2019. godine, dok će se u narednoj vratiti na taj nivo, pokazuju nove procjene UNWTO.
“Međunarodni turizam na putu je oporavka, a najnovije izdanje Svjetskog turističkog barometra UNWTO-a pokazuje da su svjetska odredišta u trećem tromjesečju primila 22 posto više međunarodnih turista nego u istim mjesecima prošle godine, čemu je pogodovala ljetna sezona”, naveli su iz UNWTO.
Prema prvim procjenama, u trećem tromjesečju 2023. godine međunarodnih turističkih dolazaka u svijetu bilo 91 posto u odnosu na one u istom tromjesečju prije covid-pandemije, te da ih je u julu bilo 92 posto, čim je taj mjesec najbolji do sada od početka pandemije.
Za prihode od međunarodnog turizma procjenjuju da bi globalno u ovoj godini mogli dostići oko 93 posto iz 2019. godine. Novi podaci UNWTO-a pokazuju da je u mnoga odredišta u svijetu u ovoj godini došlo jednako ili više turista i da su ostvarili i veće prihode nego 2019.
Po svjetskim regionima, podaci UNWTO-a pokazuju da je najviše turista u ovoj godini posjetilo odredišta na Bliskom istoku, te u Evropi i Africi, koje i predvode oporavak od pandemije.
Evropa je u devet mjeseci dostigla ukupno 94 posto dolazaka stranih turista iz 2019. godine, ali i dalje je najposjećenija u svijetu, u kojoj 550 miliona međunarodnih dolazaka turista čini 56 posto od njihova ukupnog broja u svijetu, čemu su dosta doprinijeli turisti iz Sjedinjenih Američkih Država.
Afrika je stigla do 92 posto dolazaka turista u odnosu na one prije pandemije, dok je Ameriku u devet mjeseci ove godine posjetilo njih oko 89 posto kao 2019. godine, prenosi portal Bankar.me. Azija i Pacifik dostigli su 62 posto rezultata u odnosu na one prije pandemije, zbog sporijeg otvaranja za međunarodna putovanja.