Članovi UKK Švicarac pokušali blokirati poslovnicu Addiko banke u Sarajevu

0
1082
Sa jednih od ranijih blokada rada Addiko poslovnica u organizaciji Udruženja Švicarac

Članovi Udruženja Švicarac BiH danas su pokušali blokirati poslovnicu Addiko banke u centru Sarajeva, nakon čega je došlo do naguravanja i intervencije policije. Pri naguravanju sa zaštitarima povrijeđena je jedna članica Udruženja.
Predsjednik UKK Švicarac Kemal Duraković izjavio je novinarima da u banku nisu ušli silom jer su i oni klijenti banke koja nema pravo da vrši diskriminaciju i ne dopusti im da uđu u poslovnicu. Duraković je kazao da su članovi tog udruženja namjeravali da uplaćuju rate kredita po pet feninga što banka nije prihvatila, te da je današnja akcija bila posljednja opomena pred mogući štrajk glađu.
Duraković je dodao da su stotine članova Udruženja zbog kredita u švicarskim francima ostali bez svojih domova, a kredite nisu uspjeli vratiti. Oko 7.000 bh. građana je uzelo kredit u švicarskim francima.
“Naši podaci govore da se zbog ovih kredita i problema ubilo čak 27 ljudi”, kazao je Duraković.
Članovi Udruženja Švicarac još uvijek čekaju zakon koji bi omogućio konverziju u konvertibilne marke.
Povodom današnje blokade poslovnice banke u Sarajevu, saopćenjem se oglasila i Adikko banka navodeći da se radi o ‘nezakonitom okupljanju u i ispred poslovnice’.
Addiko banka navodi da odgovornost za ova dešavanja snosi prije svega predsjednik UKK Švicarac Kemal Duraković koji ‘manipuliše i zloupotrebljava članove ovog Udruženja kako bi ostvario svoje privatne interese’, prenosi agencija Patria.
“Addiko banka koja je naslijedila pitanje kredita sa klauzulom u CHF od samog početka rada nudi rješenja za ovo pitanje. Banka je u proces dobrovoljne konverzije, koja podrazumijeva otpis 30%, odnosno 50% od ukupnog duga, zatezne kamate, te zavisne troškove. U ovo je rješenje uloženo tokom protekle godine više od 30 miliona KM, a rezultat toga je konstantno smanjenje broja korisnika CHF kredita. Od oko 12.000 kredita ukupno odobrenih u BiH, danas ima nešto više od 700 aktivnih kredita u Addiko Bank dd Sarajevo, a taj se broj konstantno smanjuje iz mjeseca u mjesec”, navodi se u saopćenju.
Iz Addiko banke navode da i dalje ostaju otvoreni za traženje sporazuma sa svim svojim klijentima.