Coca-Cola je 65 posto budžeta za nabavke usmjerila na bh. dobavljače

Coca-Cola HBC B-H Sarajevo ostvarila je značajne rezultate i u području smanjenja utjecaja na okoliš: čak 93% otpada u procesu proizvodnje je reciklirala, za 46% smanjila potrošnju vode, a za 20% potrošnju energije po litru proizvedenog pića

0
1563
Predstavljen prvi Izvještaj o održivom poslovanju Coca-Cole HBC B-H Sarajevo

U prisustvu brojnih predstavnika vladinih institucija, poslovne i akademske zajednice, nevladinog sektora i medija, danas je u Sarajevu održan Coca-Colin Forum o održivom poslovanju, na kojem jepredstavljen prvi lokalni Izvještaj o održivom poslovanju Coca-Cole HBC B-H Sarajevo u 2016. godini.
U okviru Foruma pokrenut je dijalog o značaju održivog poslovanja kompanija za ekonomski i socijalni napredak bosanskohercegovačkog društva.
“Principi održivosti strateški su prioritet naše kompanije. Coca-Cola HBC B-H svojim poslovanjem generira 0,5% BDP-a, treću godinu zaredom su nas naši kupci ocijenili kao najboljeg dobavljača u industriji, a 65% budžeta za nabavku usmjerili smo na domaće dobavljače“,istakla je Ruža Tomić-Fontana, generalna direktorica Coca-Cole HBC za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju.
Ona je dodala da je prvi lokalni izvještaj urađen s ciljem promocije održivog poslovanja i predstavljanja praksi i postignuća u oblasti održivog poslovanja kompanije svim interesnim grupama.

Ruža Tomić-Fontana, generalna direktorica Coca-Cole HBC za BiH, Hrvatsku i Sloveniju

Coca-Cola HBC B-H Sarajevo do sada je o svojim postignućima u području održivosti izvještavala matičnu kompaniju Coca-Colu HBC, koja posluje u 28 zemalja i koja je u septembru četvrti put zaredom proglašena liderom održivog poslovanja u industriji bezalkoholnih pića po Dow Jones indeksima održivosti (DJSI). Postignuća Coca-Cole HBC B-H Sarajevo također su doprinijela ovom uspjehu.
Izvještaj je urađen u skladu s G4 smjernicama Globalne inicijative za izvještavanje (GRI), a u njegovoj izradi učestvovali su predstavnici svih odjela i službi Coca-Cole HBC B-H Sarajevo. Stručnu podršku, monitoring i verifikaciju primjene G4 smjernica za izvještavanje o održivosti dao je ekspertni tim Ekonomskog instituta u Sarajevu, koji je na Forumu predstavio metodologiju izrade izvještaja i najznačajnija postignuća.
“Coca-Cola HBC B-H Sarajevo je ostvarila značajne rezultate i u području smanjenja utjecaja na okoliš. Čak 93% otpada nastalog u procesu proizvodnje je reciklirala, u periodu 2010-2016. za 46% smanjila potrošnju vode, a za 20% potrošnju energije po litru proizvedenog pića. Punionica Coca-Cole u Hadžićima prva je i jedina punionica u BiH certificirana prema ESW standardu Evropske agencije za upravljanje i očuvanje voda. Kompanija je uložila 1,32% dobiti prije oporezivanja u projekte podrške zajednici, a radnici Coca-Cole HBC B-H Sarajevo su, kroz mentorstvo i predavanja, donirali više od 1.500 sati mladima u BiH“, istakla je prof. dr. Velma Pijalović, članica stručnog tima Ekonomskog instituta Sarajevo.
U posljednje dvije godine Coca-Cola HBC B-H Sarajevo je svoje aktivnosti u zajednici posebno usmjerila na podršku mladima. Programima Coke Summership i Coca-Colina podrška mladima pomaže mladima da stjecanjem znanja i poslovnih vještina lakše i brže dođu do zaposlenja. U 2016. godini je od 20 polaznika Coke Summership programa 12 dobilo zaposlenje, a program Coca-Colina podrška mladima obuhvatio 200 mladih koji su završili školovanje i nisu zaposleni.
Pod sloganom ‘Održivost za dobrobit svih’ Coca-Colin Forum o održivom poslovanjuorganizovan je pod pokroviteljstvom Vanjskotrgovinske komore BiH, Američke trgovinske komore u BiH, Udruženja poslodavaca FBiH i Vijeća stranih investitora u BiH.