Coca-Cola priprema piće na bazi kanabisa?

0
1251
Coca-Cola se obavezala da će raditi na reizgradnji boljeg kroz primjenu kružne ekonomije

Coca-Cola pregovara s kanadskim proizvođačem konoplje Aurora Cannabis o razvoju pića s tom biljkom, piše BNN Bloomberg pozivajući se na više dobro upućenih izvora. Bude li dogovor postignut, bio bi to značajan ulazak jednog od najvećih brendova pića na svijetu u sektor marihuane, koja se posljednjih godina sve više popularizira.
Izvori kažu da je Coca-Cola zainteresirana za razvoj pića s kanabidiolom (CBD), nepsihoaktivnom kemikalijom koju sadrži biljka marihuane. Za razliku od drugih saradnji proizvođača alkoholnih pića i konoplje, koje ciljaju na pića koja bi konzumentima dali osjećaj sličan konzumaciji marihuane, u ovom slučaju vjerojatno bi se radilo o piću koje bi olakšavalo upale, bolove i grčenje.
Glasnogovornik Coca-Cole Kent Landers nije htio komentirati navodne razgovore, ali je dodao da u kompaniji prate rast CBD-a kao sastojka u takozvanim ‘wellness’ pićima.
Glasnogovornica Aurore Heather MacGregor rekla je da je ta kompanija izrazila zanimanje za takvo piće te da planira ući u to tržište.
Proizvođači piva Constellation Brands, Molson Coors i Heineken su već prisutni na tržištu proizvoda s dodacima kanabisa. Primjerice, Heinekenovo craft pivo Lagunitas nedavno je na tržište izbacilo Hi-Fi Hops, pjenušavo piće s okusom piva na bazi THC-a i CBD-a.
Kanada je prva velika ekonomija koja je legaliziralo rekreativnu konzumaciju kanabisa. Nekoliko američkih država legaliziralo je kanabis, no i dalje je konzumacija protiv federalnog zakona.
Prodaja na američkom legalnim tržištima trebala bi do 2020. godine dosegnuti 16 milijardi dolara, što je gotovo trostruko više od 5,4 milijardi dolara u 2015. godini, tvrde u kompaniji za istraživanje tržišta Euromonitor International, a Constellation tvrdi kako bi globalno tržište kanabisa u idućih 15 godina moglo dosegnuti vrijednost od 200 milijardi dolara.