Otvaranje avio linije između BiH i Maroka poboljšalo bi priliv turista i roba

0
716
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sa saradnicima u zvaničnoj posjeti Maroku

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić stigao je danas u zvaničnu pojetu Kraljevini Maroko, gdje ga je uz najviše počasti dočekao predsjednik Vlade Saadeddine El Otmani.
Tokom sastanka, Zvizdić se zahvalio na političkoj i humanitarnoj pomoći koju je Kraljevina Maroko pružila u proteklom periodu narodu Bosne i Hercegovine. Upoznao je predsjednika Vlade sa trenutnom ekonomskom i političkom situacijom u BiH i napretku na evropskom putu.
Zvizdić i El Otmani saglasili su se da je saradnja BiH i Kraljevine Maroko na visokom nivou, ali da je ne prati ekonomska saradnja i da se u narednom periodu akcenat treba staviti na jačanje povezivanja poslovnih zajednica.
Zvizdić je rekao da sa bh. strane postoji interes za intenzivnijom saradnjom, posebno u oblastima namjenske, metalne, drvne, prehrambene i tekstilne industrije, kao i turizma, kulture i obrazovanja. Zvizdić je dodao da je u posljednje tri godine sektor turizma ostvario veliki rast i pozvao je građane Maroka da posjete BiH te dodao da je neophodno nastaviti aktivnosti na viznoj liberalizaciji.
Zvizdić je istaknuo značaj ratificiranja Sporazuma o trgovinskoj i ekonomskoj saradnji. Razgovarali su i o potpisivanju Sporazuma o saradnji u oblasti vazdušnog saobraćaja i složili su se da bi otvaranje direktne avio linije između BiH i Maroka značajno unaprijedilo mogućnost za razmjenu i turista i roba.
Rekao da BiH ima veliki izvozni potencijal i naglasio da su u sastavu delegacije i bosanskohercegovački privrednici koji će prezentirati svoje potencijale na poslovnom forumu koji će biti održan sutra u Casablanki.
Predsjednik El Otmani je rekao da Maroko želi saradnju sa BiH u svim oblastima i naglasio posebnu pažnju prema podršci i razmjeni investicija između dvije zemlje. Posebno je istaknuo saradnju u oblasti poljoprivrede, kao i obrazovanja, sporta i kulture.
Zvizdić je pozvao predsjednika Vlade Kraljevine Maroko da posjeti Bosnu i Hercegovinu. Sastanku je prisustvovao i premijer Federacije BiH Fadil Novalić.
Prije sastanka sa predsjednikom Vlade, Zvizdić je posjetio Mauzolej Muhameda V imezar Hasana II i upisao se u Zlatnu knjigu.

Dobra saradnja parlamentarnih delegacija BiH i Maroka

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je danas u Rabatu s predsjednikom Zastupničkog doma parlamenta Habibom El-Malkijem i predsjednikom Doma vijećnika Abdelhakimom Benchemasom o bilateralnim odnosima BiH i Kraljevine Maroko.
Tokom susreta istaknuto je da su odnosi dvije zemlje dobri i prijateljski, što rezultira i potpisanim bilateralnim sporazumima, ali da ima dosta prostora za unapređenje ekonomske saradnje.
Zvizdić je rekao da je neophodno jačati ekonomske veze i dodao da će na sutrašnjem poslovnom forumu bh. privrednici prezentirati konkretne projekte potencijalnim investitorima.
El Malki i Benchemas su rekli da parlamentarne delegacije BiH i Kraljevine Maroko imaju dobru saradnju, a da su ekonomske veze iz godine u godinu bolje.
Sagovornici su izrazili opredjeljenje da će se i u narednom periodu unapređivati saradnja na svim poljima i ulagati dodatni napori na povećanju investicija.
Za sutra je planiran nastavak zvanične posjete i obraćanje predsjedavajućeg VMBiH Zvizdića i predsjednika Vlade Kraljevine Maroko na poslovnom forumu koji će biti održan u Casablanki.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here