Coca-Colin doprinos ekonomiji i društvu BiH u 2023. godini 303 miliona KM

Ukupna vrijednost direktnog i indirektnog socio-ekonomskog utjecaja Coca-Cole u Bosni i Hercegovini povećana na 0,65% BDP-a

0
87
Pedstavljanje Studije o socio-ekonomskom utjecaju Coca-Cole

Coca-Cola u Bosni i Hercegovini posluje već 55 godina.Ovaj važan jubilej u 2024. godini obilježava se brojnim aktivnostima.
Coca-Cola direktno stvara 39 miliona KM dodane vrijednosti, dok indirektno podržava još 264 miliona KM u ekonomiji BiH. To znači da svaka konvertibilna marka koju stvara Coca-Cola podržava stvaranje još 6,7 KM dodane vrijednosti u bh. ekonomiji. Ukupna vrijednost direktnog i indirektnog utjecaja Coca-Cole u obliku plata, poreza i dobiti u 2023. godini iznosila je 303 miliona KM, što čini 0,65% BDP-a BiH. Ovo su samo neki od ključnih nalaza Studije o socio-ekonomskom utjecaju Coca-Cole u Bosni i Hercegovini u 2023.
Predstavljanje rezultata Studije upriličeno je pred predstavnicima relevantnih institucija, vladinog i nevladinog sektora, predstavnicima akademije, poslovnih udruženja, zajednice, poslovnih partnera i medija, u Coca-Colinoj punionici u Hadžićima.
“Ponosni smo što danas možemo predstaviti odlične rezultate, ali i ulaganja i utjecaj koji ostvarujemo zahvaljujući kontinuiranim analizama, strateškim odlukama o prioritetima i partnerstvima koje predano njegujemo u BiH. Duboko smo integrirani u bh. društvo i posvećeni razvoju lokalne zajednice, u kojoj proizvodimo 83% proizvoda plasiranih na domaće tržište. Naša najvažnija ulaganja su ulaganja u naše zaposlene, u njihov rast i uslove u kojima napreduju, u inovacije unutar punionice te u projekte u zajednici. Tokom prethodne dvije godine Coca-Cola u BiH je inovirala ipravila snažne iskorake te postizala rezultate. Ostvarili smo rekordan rezultat – proizvodnja je u 2023. godini iznosila više od 120 miliona litara pića. To pokazuje izuzetnu operativnu efikasnost i kontinuiran rast. Naši zaposleni, kupci, dobavljači i partneri ključni su faktor svega što radimo i postižemo. Naš cilj ostaje: svaki zajednički uspjeh vratiti zajednici kroz dodanu vrijednost našeg poslovanja”, istakla je Dora Strezova Nikolova, generalna direktorica Coca-Cole HBC Adria.
Coca-Colina ulaganja u projekte u zajednici u BiH između 2019. i 2023. godine iznosila su 786.000 KM. Samo u 2023. godini Coca-Cola je u zajednicu uložila 174.000 KM: 98.000 KM uloženo je u projekte zaštite okoliša, a 76.000 KM uloženo je u projekte podrške mladima.

Nakon predstavljanja metodologije i rezultata Studije, koja obrazlaže Coca-Colin doprinos bh. privredi te utjecaj poslovanja u Bosni i Hercegovini na napredak društva u cjelini, održana je panel diskusija o temi Investicije i partnerstva za socio-ekonomski utjecaj, u kojoj su učestvovali: Amela Čengić, direktorica Odjela za komercijalnu izvrsnost Coca-Cole HBC Adria, Faruk Hadžić, ekonomski stručnjak i analitičar, Mirjana Vuković, direktorica Messer Tehnoplina, dr. Said Fazlagić, generalni sekretar Olimpijskog komiteta BiH, Haris Arnautović, rukovodilac službe za marketing Konzuma u BiH i Goran Banjac, direktor marketinga i prodaje MB Impexa.
Učesnici panel diskusije osvrnuli su se na činjenicu da investicije i partnerstva ne donose samo finansijske efekte, njihov utjecaj je nešto širi. Razgovarali su o tome šta poslovanje Coca-Cole donosi ekonomiji BiH te kako kompanije poput Coca-Cole kroz izvrsnost u vlastitim poslovnim procesima stvaraju prilike za podizanje stepena izvrsnosti u svom okruženju, te su važan faktor uspjeha u svom lancu vrijednosti.
Kontinuiranim investicijama osigurane su brojne inovacije u proizvodnji usmjerene na održivost i očuvanje okoliša, dok su investicije u zaposlene omogućile osnaživanje velikog broja stručnjaka i stručnjakinja koji su svojim utjecajem unaprijedili poslovanje Coca-Cole i drugih kompanija u zemlji.
Coca-Cola u BiH je, kao jedan od važnih poslodavaca u zemlji, u 2023. godini direktno zapošljavala 271 radnika. Dodatno podržava gotovo 10.665 radnih mjesta u svom lancu vrijednosti, što čini 0,8% ukupnog broja radnih mjesta u BiH. Coca-Cola je aktivno uključena u bh. društvo kroz podršku različitim lokalnim projektima i partnerima, uključujući Sarajevo Film Festival, Olimpijski komitet BiH i obilježavanje 40 godina od ZOI ’84, Euro te kroz vlastite projekte osnaživanja mladih i inicijative za održivost, poput Recikliraj me. Pokloni mi novi život.
Coca-Cola u BiH je prvu Studiju, koja se odnosila na poslovanje u 2014. godini, izradila i predstavila javnosti 2015. godine, uspostavljajući i osnažujući tako standarde transparentnosti u poslovanju i izvještavanja javnosti o utjecaju velikih kompanija na ekonomiju i društvo. Potom je 2017. izradila prvi domaći Izvještaj o održivosti zasnovan na analizi poslovanja i utjecaja u 2016. godini. Ovo je peta Studija o socio-ekonomskom utjecaju Coca-Cole u BiH. Sve dosad pripremljene studije i izvještaji o održivom poslovanju dostupni su za pregled i preuzimanje na ovom linku: https://bit.ly/SEISCCHBCBH2023.