Coincheck će klijentima vratiti izgubljen novac

Svi oni čiji su digitalni coini pokradeni u prošlosedmičnom hakiranju japanske mjenjačnice bit će namireni, iako ne u potpunosti

0
989
Suosnivači Coinchecka na pres-konferenciji nakon hakiranja

U najvećoj krađi virtualnog novca ikada, onoj koja se prošle sedmice dogodila japanskoj mjenjačnici Coincheck, oštećeno je oko 260 hiljada klijenata ove kompanije. Njihovi ulozi u ‘pravom’ novcu pretočeni u NEM tokene kojima se trgovalo na Coinchecku nestali su, a šteta je procijenjena na preko 500 miliona dolara.
Sada iz Coinchecka stiže obavijest klijentima kako će njihovi gubici biti refundirani. Kompanija će svima čija su sredstva pokradena u petak vratiti uloženi novac, no ne u cijelosti. Umjesto redovne tržišne cijene od 104 jena klijenti će dobiti 88,5 jena po ukradenom coinu, odnosno 85 posto uloženog. Za sada nije poznato ima li kompanija dovoljna sredstva da namiri izgubljeno, ali sve najave govore da će ipak nastaviti poslovati unatoč ovom gubitku.
Ovaj je slučaj u međuvremenu zainteresirao i japanske regulatorne organe zadužene za nadzor finansijskih tržišta. Oni su najavili detaljnu inspekciju svih tamošnjih mjenjačnica kriptovaluta, a spominje se i uvođenje strožije regulative. Coinchecku je naređeno da se pobrinu za poboljšanje sigurnosti na svojoj platformi, pogotovo što se tiče ‘hot walleta’ koji su spojeni na Internet i u ovom su slučaju bili metom hakera, prenosi Bug.hr.
Regulatori u Japanu za sada ne propisuju način na koji mjenjačnice moraju čuvati imovinu klijenata. Coincheck je, tako, sve tokene držao u ‘hot walletima’ do kojih su hakeri mogli doći, umjesto da dio premjesti u ‘cold storage’ koji se drži offline. Zanimljivo, do sada Coincheck nije bio niti registriran kod nadležnih tijela kao mjenjačnica, nego je tek sada podnio prijavu za registraciju.