Crna Gora: Nacionalni restorani morat će imati minimum četiri zvjezdice

0
4869
Restoran kategorije pet zvjezdica u Crnoj Gori morat će imati najviši kvalitet usluge i komfora

Nacionalni restorani u Crnoj Gori će, prema novom Zakonu o turizmu, morati da imaju četiri i pet zvjezdica.
Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma su objasnili da će, kao i do sada, oni davati odobrenje za obavljanje djelatnosti, dok će njihova komisija kategorisati nacionalne restorane.
“Nacionalni restorani čine 70 odsto ukupne ponude. Ukoliko restoran sadrži i posebne elemente dizajna i dekora i određene karakteristike usluga, uz nacionalni može koristiti naziv unikatni”, rekli su ‘Pobjedi’ iz Ministarstva.
Prema pravilniku, restoran kategorije pet zvjezdica treba da ima najviši kvalitet usluge i komfora, ekskluzivni izgled i dizajnirani enterijer, sa najmanje 1,8 kvadratnih metara po stolici, prenosi RTCG.
Neki od standarda su i da sto treba da bude opremljen stolnjacima i salvetama visokog kvaliteta, jelovnikom ekskluzivno dizajniranom ili u kožnom povezu na najmanje četiri jezika, sa jelovnikom kuće i 15 jela po narudžbi, od čega obavezno osam internacionalnih, vinskom kartom na crnogorskom i najmanje jednom stranom jeziku, kao i kartu koktela.
Posuđe treba da bude od visoko kvalitetnog materijala, amblemirano posuđe, pribor za jelo i čaše odgovarajućeg dizajna, usklađene s ponudom pića, a aperitiv bar treba da bude opremljen kafematom, ledomatom, sokovnikom i mašinom za pranje čaša.
“Ponuda vina treba da sadrži 20 vrsta vina, od kojih su deset kvalitetna i pet vrhunska vina sa geografskim porijeklom, šampanjac, konjak, uz profesionalno serviranje u odgovarajućoj posudi. Restoran treba da bude osposobljen za pripremu unikatnih jela uz kombinovanje vrhunskih kulinarskih tehnika”, navodi se u pravilniku o kategorizaciji.
Restoran mora da ima i parking neposredno uz objekat i obezbijeđeno čuvanje vozila.