Zatvara se Fabrika duvana u Banja Luci, radnici ostaju bez posla

0
1562
Bulgartabac zatvara Fabriku duvana Banja Luka

Fabrika duvana Banja Luka zatvara se jer se Bulgartabac više ne namjerava baviti proizvodnjom cigareta. Ovo je rečeno radnicima fabrike koji su prije mjesec dana prestali sa radom, izvijestila je ATV Banja Luka.
Od tada su na čekanju, a vijest o zatvaranju 130 godina stare fabrike saopštio im je generalni direktor. Memorandum kojim se bugarska kompanija 2013. obavezala da će tri godine zadržati postojeći broj radnika, a ukupno pet godina djelatnost proizvodnje cigareta ističe u aprilu. Iako su male šanse da se bilo šta promjeni, radnici su pisali Vladi i predsjedniku RS.
Iz kompanije Bulgartabac koja je vlasnik banjalučke Fabrike duvana novonastalu situaciju nisu komentarisali. Sve brendove koji su se proizvodili u Banjaluci ova kompanija prodala je British American Tobaccou još prošle godine. Radnici su odmah obavijestili Vladu, a u Ministarstvu poljoprivrede kažu da je za utorak zakazan sastanak sa Bugarima i predstavnicima radnika. Pomoćnik ministra kaže da je iznenađen novonastalom situacijom jer tvrdi da je pomoćnik generalnog direktora Bulgartabaca u junu obećao da se fabrika neće ugasiti.
Dokument koji je potpisan prilikom kupovine fabrike ističe 9. aprila, što znači da privatni investitor nema više nikakvih obaveza prema radnicima i državi. Još u junu prošle godine British American Tobacco zvanično je zatražio od Konkurencijskog savjeta BiH odobrenje za preuzimanje svih brendova cigareta koji se proizvode u Fabrici duvana Banjaluka.