Bube blokirale uvoz automobila iz Japana na Novi Zeland

0
1711
Vozila koja se uvoze u Novi Zeland iz Japana morat će prethodno biti očišćena od insekata

Brodovi kojima se prevozi 10.000 automobila iz Japana na Novi Zeland, ne mogu da pristanu u luke ove zemlje – jer su ‘kontaminirani’ smrdibubama.
Vlasti na Novom Zelandu nisu dozvolile da tri teretna broda pristanu uz njihovu obalu, zbog opasnosti da bi smrdibube sa plovila mogle da se nasele u ovu ostrvsku zemlju, prenosi CNN.
Smrdibube su insekti koji se brzo razmnožavaju i uništavaju usjeve, a otporni su na većinu pesticida. Ova štetočina koja na Novom Zelandu nije domaća vrsta, mogla bi ozbiljno da naruši ekosistem te zemlje.
Dejvid Vinsen, iz novozelandske Asocijacije uvoznika motornih vozila, kaže da se na pomenuta tri broda nalazi preko 10.000 novih i polovnih automobila iz Japana. On tvrdi da za 30 godina koliko radi u automobilskoj industriji nije doživio ništa slično i da pored pomenutih vozila, njih još 8.000 čeka na utovar u Japanu, da budu transportovani na Novi Zeland, prenosi B92.
Kako bi ubuduće spriječile invaziju stranih buba na ovaj način, novozelandske vlasti uvode novi zakon kojim se uvoznicima nalaže da sva vozila koja se transportuju u tu zemlju iz Japana moraju da budu detaljno pregledana i očišćena od insekata prije nego što se ukrcaju na brodove.