U Rusiji počinje proizvodnja električnog smartjeta UJET

0
1767
UJET - rasklopivi mali laki električni motocikl kojim se može upravljati pomoću smartfona

Rukovodilac ruske državne kompanije za nanotehnologiju ‘Rosnano’ Аnatolij Čubajs saopštio je da je kompanija OCSiAl (ćerka-kompanija državne korporacije) počinje proizvodnju smartjeta UJET. To je rasklopivi malogabaritni laki električni motocikl kojim se može upravljati pomoću smartfona. Proizvodi se od lake plastične mase tipa propilena uz dodatak nanomaterijala.
“Po potrošnji energije za prenos kilograma korisnog tereta ovo je najsavršenije prevozno sredstvo na planeti, napisao je Čubajs na svom Facebook profilu.
“UJET koristi specifičnu bateriju sa većom gustinom energije od baterija Tesla”, istakao je Čubajs, dodajući da se baterija nalazi u sjedištu smartjeta. Prema njegovim riječima, kompanija će proizvoditi 32 hiljade vozila godišnje. “Smartjet se razlikuje od motocikla i bicikla kao što se iPhone razlikuje od mobilnog telefona sa dugmićima”, dodao je direktor kompanije ‘Rosnano’.
Prema informaciji objavljenoj na sajtu UJET, cijena ovog modela je 8.690 eura.
Čubajs je naveo neke od karakteristika novog proizvoda. Masa mu je do 40 kilograma. Motor snage 4 kilovata, težak je 1,86 kg sakriven u okvir točka. Startni obrtni moment motora je preko 110 Nm. Kreće se potpuno nečujno. Kada je sklopljen, UJET se može vući sa sobom kao mali kofer na točkovima.
Ključ za UJET je smarfon, koji je istovremeno dijagnostički uređaj. Njime upravlja četvorojezgreni procesor koji u servisni centar neprekidno šalje 64 parametara. U UJET su integrisani GSM, 4G, GPS, Bluetooth, Wi-Fi. Svim funkcijama na UJET-u može se upravljati ne skidajući ruke sa upravljača, tastaturom ili glasom.