Prvi pokusni let Boeingovog putničkog drona

0
1411
Prototip autonomnog drona za prijevoz putnika u izradi Boeinga, obavio je prvi pokusni let

Boeing već neko vrijeme radi na putničkim autonomnim letjelicama za koje smatraju da će jednom u budućnosti biti osnovan novog oblika mobilnosti, tj. da će služiti poput letećih taksija u gradovima. Sada su prvi puta pokazali kako bi njihova komercijalna letjelica mogla izgledati i objavili snimke njezinog prvog pokusnog leta.
PAV (Passenger Air Vehicle), odnosno putnička letjelica, vinula se u zrak u američkoj saveznoj državi Virginiji ovoga tjedna. Prvi pokusni let ovog prototipa sastojao se od polijetanja, kratkog lebdjenja na maloj visini, te kontroliranog slijetanja na tlo. Jednom kada bude završena, PAV letjelica moći će imati autonomiju leta i do 80 kilometara, a pokretat će je isključivo električna energija.
Probni putnički dron ima osam horizontalnih rotora koji ga održavaju u zraku, te jedan veći repni rotor, postavljen vertikalno, koji bi trebao stvarati potisak u smjeru leta. Također, iako se radi o letjelici koja funkcionira po principu multikoptera, za ostvarivanje uzgona pri letu Boeing joj je dodao i krila.
Boeingove bi letjelice jednom u budućnosti trebale biti osnova Uberove platforme za autonomni zračni prijevoz putnika Uber Air. No, nisu oni jedini koji rade na ovom konceptu, piše Bug.hr. Svoje putničke dronove već je predstavio kineski Ehang, a tu je i Boeingov konkurent iz avioindustrije Airbus sa svojim projektom Vahana, čija je testna letjelica prvi pokusni let obavila prije gotovo godinu dana.
Smatra se da bi ovaj oblik zračnog prijevoza putnika trebao zaživjeti početkom sljedećeg desetljeća, a možda već i sljedeće godine.