Crna Gora: Prosječna neto zarada u oktobru 534 eura

0
662
Prosječna neto zarada u oktobru u odnosu na septembar zabilježila je rast od 0,2%

Prosječna bruto zarada u oktobaru 2021. godine u Crnoj Gori iznosila je 798 eura, dok je prosječna neto zarada iznosila 534 eura, podaci su Uprave za statistiku Monstat.
Prosječna neto zarada u oktobru u odnosu na septembar zabilježila je rast od 0,2%, dok je prosječna zarada u oktobru 2021. u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježila rast od 1,7%.
“Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u oktobru u odnosu na septembar zabilježile rast od 0,7% proizilazi da su realne zarade u istom periodu zabilježile pad od 0,5”, navode iz Monstata, prenosi portal Bankar.me.
Po sektorima djelatnosti, prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) u oktobru u odnosu na prethodni mjesec zabilježile su rast u sektorima djelatnosti: Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (2,2%), Građevinarstvo (2,1%), Poslovanje sa nekretninama (2%), Stručne, naučne i tehničke djelatnosti (1,8%), Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (1,7%), Umjetnost zabava i rekreacija (1,6%), Ostale uslužne djelatnosti (1,1%), Prerađivačka industrija (0,8%), Obrazovanje (0,4%), Saobraćaj i skladištenje (0,4%), Državna uprava (0,3%), Zdravstvena i socijalna zaštita (0,2%), Vađenje ruda i kamena (0,1%).
Pad prosječne neto zarade u oktobru u odnosu na septembar zabilježen je u sektorima djelatnosti: Usluge smještaja i ishrane (1,9%), Finansijske djelatnosti i osiguranje (1,6%), Snabdijevanje vodom, upravljanje otpadnim vodama (1,4%), Snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija (0,5%), Trgovina na veliko i trgovina na malo (0,5%) i Informisanje i komunikacije (0,1%).